SAD razvio top koji izaziva bol na daljinu

SAD razvio top koji izaziva bol na daljinu

1.10.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Američka je vojska konstruirala neobično oružje, tzv. Silent Guardian, koje bi kod neprijateljske vojske kada se nađe na meti, trebalo izazvati nepodnošljivu bol.

Novinari Daily Maila testirali su stolnu verziju Silent Guardiana koja nalikuje običnom kućištu transformatora. Kada je novinar približio prst uređaju, osjetio je nepodnošljivu bol kao da je dodirnuo užarenu žicu. Vojna verzija Silent Guardiana montirat će se na terensko vozilo i emtirati signale usmjerene prema neprijateljskim snagama. Ti signali rade na frekvencijama koje stimuliraju krajeve ljudskih živaca, ali ne uzrokuju trajna oštećenja tijela. Oružje ima dimenzije plazma televizora.

Silent Guardiana, koji bi se mogao nazvati i 'topom boli', konstruirala je tvrtka Raytheon i dio je programa nazvanog "Directed Energy Solutions". Kada se uređaj aktivira, zrači nevidljive fokusirane zrake poput onih u mikrovalnim pećnicama i djeluje na udaljenost od gotovo kilometar. Budući da prodire na vrlo malu dubinu kože, ne može prouzročiti trajne ozljede. Međutim, svatko tko se nađe na putu njegovih zraka, osjetit će nepodnošljivu bol u cijelom tijelu. Ona prestaje čim se osoba udalji od zračenja ili se uređaj isključi.

"Našao sam se pred sustavom u punoj veličini i vjerujte mi, jednostavno bježite. Nemate vremena za razmišljanje, samo bježite", rekao je George Svitak, izvršni direktor Raytheona.

Silent Guardian bi trebao postati zamjenom za suzavce i vodene topove 21. stoljeća.

"U Iraku je bilo situacija u kojima su pobunjenici uzeli novinare kao ljudske štitove. Zapovjenik vojnog odreda rekao mi je kako nije moguće razdvojiti pobunjenike od talaca bez uporabe sile", objasnio je Svitak.

Tijekom testiranja i najtvrdokorniji marinci razbježali su se nakon nekoliko sekundi. Kakve bi sve namjene u rukama vojske i policije ovo zastrašujuće oružje nježnog imena 'Silent Guardian' (tihi stražar) moglo u budućnosti imati, teško je i zamisli

oružje SAD
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati