Rita Levi Montalcini: Ne bojte se razmišljanja!

Rita Levi Montalcini: Ne bojte se razmišljanja!

3.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Rita Levi Montalcini 22. travnja 2009. godine napunit će 100 godina, no još uvijek svakog jutra odlazi u svoj laboratorij u sklopu Europskog instituta za istraživanje mozga sa sjedištem u Rimu, što zorno potvrđuje njezinu teoriju.

Mozak nema bora. Ako naporno radi, stalno se regenerira, čak i nakon osamdeset godina. Štoviše, za razliku od drugih organa, pod stare dane može se čak i poboljšati, smatra Rita Levi Montalcini, ugledna talijanska neurologinja koja je, zajedno s kolegom Stanleyjem Cohenom, 1986. godine dobila Nobelovu nagradu za fiziologiju za otkriće čimbenika rasta.
- Mojim radom to dokazujem. Smatram da danas zbog dubine misli i intuicije imam više mogućnosti no kad sam imala dvadeset godina, ispričala je za talijanski dnevnik La Repubblica Rita Levi Montalcini i dodala da naš mozak, ako ne boluje od bolesti poput Alzheimera, gubitak neurona nadomješta sposobnošću preostalih neurona da pronađu alternativne puteve. Ova je znanstvenica i najbolji primjer vlastite teorije.


Naime, 22. će travnja napuniti 100 godina. Ipak, još uvijek svakog jutra odlazi u laboratorij u sklopu Europskog instituta za istraživanje mozga sa sjedištem u Rimu, a nedavno je objavila i knjigu »La clessidra della vita« i već radi na novoj. To nije sve: aktivna je i u sklopu fondacije koju je pokrenula i kojoj je misija pomoć ženama u Africi.


Rita Levi Montalcini za studij medicine odlučila se sljedeći primjer Alberta Schweitzera koji se posvetio liječenju u Africi, no prije no što je upisala fakultet morala se izboriti za pravo na obrazovanje. Naime, njen otac, po struci inženjer, nije odobravao da se žene akademski obrazuju, mada nuije mogao protiv njene odluke.


- Još kao djevojčica bila sam sigurna da ne želim biti supruga i majka. U obitelji sam vidjela prevagu mog oca, a njega sam se bojala. Dva plus dva u njegovim očima nije bilo četiri, iako je bio matematičar. Ipak, u radnom okruženju, s muškim kolegama je uvijek vladala usklađenost. Naravno, danas se mnogo toga promijenilo, žene više nisu primorane birati između karijere, obitelji i muškaraca, kazala je u intervju Rita Levi Montalcini koja još uvijek ne razmišlja o mirovini, već danonoćno radi na istraživanju lijeka za Alzheimerovu bolest.


- Čimbenik rasta koji sam otkrila 1940. je proteinska molekula koja može svaku stanicu transformirati u neuron. Tu smo molekulu isprobali na miševima i dokazano je da je sposobna blokirati Alzheimer, a isto je potvrdila i u nekoliko slučajeva kad smo je testirali na ljudima. Trenutno sam u očajničkoj potrazi za financijskim sredstvima kako bi ovaj lijek mogao biti dostupan svima, no nažalost industrija još uvijek ne želi investirati.

Pripremila D. BAUK

 

Rita Levi Montalcini nobelovka Alzhaimer neuroni pamćenje mozak
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati