Predstavljanje knjige - Majmunova Šapa/Mitnica

Predstavljanje knjige - Majmunova Šapa/Mitnica

25.7.2009. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Engleski pisac William Wymark Jacobs (1863. - 1943.) svojim suvremenicima bio je poznat kao iznimno produktivan autor kratkih priča, mahom satiričnih i horor, kao i onih u kojima je tematizirao život na moru, od kojih su današnjim čitateljima najpoznatije “Majmumova šapa” i “Mitnica”.

Majmunova šapa

“Majmunova šapa” prvi put objavljena je 1902. godine, priča je o starijem paru koji zajedno sa svojim mladim sinom Herberom vode skroman, ali sretan život u provinciji. Idilu svakodnevnice remeti dolazak prijatelja, stožernog narednika Morrisa, koji se nakon godina službe vratio iz Indije.

Tijekom večeri ispriča im priču o majmunovoj šapi koju je začarao stari fakir. - Želio je pokazati da sudbina upravlja životima ljudi te da se oni koji se usude umiješati čine to na vlastitu štetu. Čarolija se sastoji od toga da tri različita čovjeka mogu dobiti po tri želje - objasni im Morris opisujući put kojim je talisman dospio u njegove ruke.Otac obitelj, unatoč upozorenju, odluči iskušati sreću.

Priča koja slovi za klasik horor žanra bezbroj je puta objavljivana, uvrštena je u brojne antologije, a često je bila prilagođena za film, kazalište i televiziju. Priča je zaintrigirala tvorce Simpsonsa, koji su se njome bavili u epizodi iz 1991. godine.  

Mitnica

“Mitnica” je, pak, priča o četiri prijatelja i kući koja je navodno opsjednuta duhovima. Svaka obitelj koja je živjela u njoj izgubila je barem jednog člana, ma kako kratko vrijeme boravili tamo, a otkad je ostala prazna, nadstojnici su umirali jedan za drugim.

Željni uzbuđenja te kako bi skeptičnog prijatelja uvjerili u postojanje duhova, mladići odluče iskušati sudbinu i provedu noć u ukletoj kući....

william Wymark Jacobs majmunova šapa mitnica horor kratke priče
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati