Predsjednički izbori u RH (2. krug): Banderas zna da nema izbora i da mora pobijediti

Predsjednički izbori u RH (2. krug): Banderas zna da nema izbora i da mora pobijediti

29.12.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Uz hrvatske građane iz inozemstva koji nemaju pojma što se događa u Hrvatskoj i one koji ne čitaju novine ili ne znaju pročitati ono što u njima piše, Milan Bandić vjeruje i nada se da može pobijediti Ivu Josipovića

Ako je prvi krug izbora za trećeg po redu hrvatskog predsjednika od osamostaljenja bila uvjerljivo najduža i po svemu sudeći najskuplja kampanja do sada, drugi krug izbora mogao bi biti prljava igra u kojoj će neki učiniti sve da osvoje cilj – petogodišnje upravljanje imanjem na zagrebačkom Pantovčaku i ono puno važnije, vođenje Hrvatske i povijesno uvođenje zemlje u Europsku uniju. Proizlazi to iz nastupa nezavisnog kandidata Milana Bandića pred TV kamerama nakon predstavljanja prvih neslužbenih rezultata izbora i spoznaje da će u drugi krug, zajedno s Ivom Josipovićem, kandidatom kojeg su hrvatski birači nagradili najvećim brojem glasova i štićenikom SDP-a kojem je do jučer pripadao i sam Bandić. Taj zagrebački gradonačelnik, simptomatično, katastrofalno loše prošao je u gradu kojim i dalje formalno upravlja ali je zato fenomenalan rezultat polučio u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Dok je velika većina hrvatskih građana koji su u nedjelju izišli na izbore glasovala za Ivu Josipovića, dijaspora je tog predsjedničkog kandidata SDP-a birala tako rijetko da se na kraju dana, prema prvim neslužbenim rezultatima izbora našao na listi debelo iza Bandića, ali i Andrije Hebranga (HDZ), te nezavisnih kandidata Tuđmana i Primorca, također desne provenijencije. Pokazalo se tako još jedanput da birači iz dijaspore ni približno ne dijele mišljenje građana zemlje čiji se predsjednik bira, građana koji toj zemlji plaćaju porez i itekako ovise o tome tko će ih narednih pet godina voditi. Da se pita dijasporu, novi predsjednik Hrvatske bio bi Milan Bandić, mada za njega nisu htjeli glasovati ni građani Zagreba kojem je na čelu. No, na to da će mu dijaspora dati glasove o kojima u hrvatskim urbanim sredinama može samo sanjati, popularni je „Banderas” računao. Nije ih slučajno obilazio, posebno BiH, državu u kojoj je rođen i odrastao. Koliko god ustrajao na onom svom do boli umjetnom i grezom „kaj”, iz aviona se vidi (i čuje) da je fetivi Bosanac. Čime se on na kraju krajeva i ponosi pa mu nije bilo teško nedavno tako, u čarapama pa onda i na stražnjici, kliziti po ledu na jednom groblju rodne grude.

 

Prvo poluvrijeme izbora za novog hrvatskog predsjednika završeno je i slijede pripreme za drugi krug. Iako bi se moglo kazati kako utrka dvanaestoro kandidata u prvom krugu i nije bila previše prljava jer nekih posebnih skandala i udaraca ispod pojasa nije bilo, to bi se lako moglo vrlo skoro promijeniti. Pokazalo se to već u nedjelju navečer kad je Bandić prilično oštro iz svog izbornog stožera napao svog dojučerašnjeg stranačkog kolegu optužujući ga da je proizvod stranačkog laboratorija s Iblerova trga i pijun kojim daljinskim upravljačem dirigira svakim pokretom predsjednik stranke Zoran Milanović. Bandić, nesumnjivo najveći pobjednik prvog kruga izbora za trećeg hrvatskog predsjednika, svjestan je da u završnici nema što izgubiti pa će naredna dva tjedna raditi sve da ugrozi svoga suparnika. Nastojat će ga kompromitirati, prikazati lutkom na koncu kojim upravljaju rigidni ljevičari i obilazeći Hrvatsku i BiH pokušati što je moguće više građana mobilizirati da iziđu na izbore. Dakako, Bandić će kao i do sada ciljati na slabije obrazovane građane, ljude sa sela, tvrde desničare i posebno dijasporu. Uz hrvatske građane iz inozemstva koji nemaju pojma što se događa u Hrvatskoj i one koji ne čitaju novine ili ne znaju pročitati ono što u njima piše, Milan Bandić vjeruje i nada se da može pobijediti Ivu Josipovića, protukandidata za kojeg su glasovali disciplinirani SDP-ovci i vjerojatno nešto urbaniji građani. Odnosno, manji dio njih jer uostalom kao i kod Bandićevih glasača, na ovim izborima očit je pad broja birača koji su izašli na izbore.

PANTOVČAK JEDINI IZLAZ: Milan Bandić pravi je moderni Tito. Populističkim forama izgradio je tijekom nekoliko mandata na čelu glavnoga hrvatskog grada pravi kult ličnosti koji bi se lako mogao raspasti kad ode iz Zagreba, baš onako kako se počelo raspadati Titovo nasljeđe jednom kad ga više nije bilo. Zato je „Banderasu” premještaj u predsjedniče dvore na Pantovčaku od životne važnosti. Svojim osebujnim vladanjem Zagrebom, relativno je uspješno održavao privid neke vrste blagostanja. Jer, ruku na srce, s ogromnim proračunom naveliko se gradilo, izdašno je po sistemu kruha i igara Bandićeva gradska uprava sponzorirala sirotinju i sport, u čemu je svakako prednjačila njegova veza s nogometnim klubom Dinamo. Iako se kroz sve to vrijeme naveliko govorilo o nezakonitostima, posebno u centralnom gradskom poduzeću Zagrebački Holding, Milan Bandić držao je sve pod kontrolom. U trenutku kad se njegovo carstvo počelo urušavati ili je barem zaprijetila opasnost od urušavanja, predsjednički izbori došli su mu kao naručeni. Istovremeno, gorjelo mu je pod nogama i u SDP-u gdje nakon godina sukoba i sve otvorenije netrpeljivosti prema predsjedniku Milanoviću nije mogao računati da će legitimno postati stranački kandidat za predsjednika. Tako je drug Tito Bandić došao do zida.

Sve češće, dok je sa svojim psom trčao po Sljemenu ili se razmetao svojom kondicijom po maratonima za ove i one humanitarne, društvene, a posebno crkvene svrhe, za njim su poput sjena počeli trčkarati i istražitelji Uskoka kao i službenici nižih i viših zagrebačkih sudova. Kao što se mjesecima nagađalo, tih je dana Milan Bandić objavio da će se natjecati za trećeg hrvatskog predsjednika, zaigravši na sve ili ništa u igri - osvoji Pantovčak. Naveliko i naširoko prozivan da mu je glavni motiv za kandidatu stjecanje imuniteta od progona pravosudnih tijela, lisac Bandić, taj doktor demagogije, u finalnoj je emisiji sučeljavanja na HTV-u pred same izbore, kao iz topa u samom uvodu emisije predložio da svi kandidati odmah potpišu da se odriču imuniteta. Znajući da će njegove kumice s placa i ona velika većina slabo obrazovanih i nikako informiranih hrvatskih građana to popušiti ne znajući da je takve ustavne „sitnice” gotovo nemoguće mijenjati.

Bandić dobar dio svog uspjeha može zahvaliti upravo svom debelom obrazu. Jer ono što bi bilo kojem drugom predsjedničkom kandidatu od njih 12 bilo degutantno ili barem neukusno, Bandić će pretvoriti u jednu od svojih populističkih smicalica. Fućka se njemu živo što će reći akademski krugovi i takozvana intelektualna elita. Frajer igra na sigurno, oslanja se na slabo obrazovane građane, kumice i na frustriranu dijasporu koja pojma nema o prilikama u zemlji, ali zato svršavaju na sve što je imalo desno. Bandić je zato njima idealan kandidat. Idealan u toj mjeri da im je očito draži i od kandidata HDZ-a Andrije Hebranga, što su i rezultati izbora pokazali.

 

Cijeli članak pročitajte ovdje

e-novine.com

 

 

 

politika izbori predsjednički izbori ivo josipović milan bandić politika hrvatska politikantstvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati