Povijest istarskog automobilizma

Povijest istarskog automobilizma

10.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Protekloga je vikenda na obroncima Učke održana brdska auto utrka, po svemu najstarija istarska automobilistička manifestacija na području Istre. Iako je tijekom svoje povijesti doživjela duže pauze i premještanja staze s obje strane njezinih obronaka legendarna utrka godinama privlači mnoge automobilističke zanesenjake i ljubitelje oktanskih sportova. Protekle dvije godine automobilistička se natjecanja održavaju s istarske strane, zbog lošeg stanja kolnika od Veprinca prema vrhu Učke, no naznake su kako bi se potpunom sanacijom u slijedeće dvije godine utrka ipak mogla vratiti na svoju prvobitnu dionicu.

 


     Dugovječnost i daleku povijest utrka na Učki ponajprije duguje Opatiji, ondašnjem mondenom ljetovalištu tadašnje talijanske države, koja je uz imućnu klijentelu na istočnu istarsku obalu privlačila i impresivan vozni park, čiji su se vlasnici željeli okušati i u brzinskim natjecanjima. Osim brdske utrke najviša je istarska planina proteklog stoljeća još nekoliko značajnih europskih automobilističkih manifestacija, poput relija Nica-Opatija koji je okupio europsku automobilističku elitu. Na Učki je održan i prvi »Croatia delta rally« 1974. godine, koji se danas boduje za Prvenstvo Europe, godine 1973. obroncima Učke prošao je i Yu rally koji je krenuo iz Beograda, a u blizini je prošla i etapa najpoznatijeg svjetskog relija Monte Carlo.
     Prva brdska auto utrka na Učki održana je još davnog 22. rujna 1929. godine. Bila je to prvo pravo automobilističko natjecanje na našem području, a privuklo je veliku pozornost u cijeloj ondašnjoj Italiji i u inozemstvu. Start utrke bio je u Matuljima, a opasna i krivudava staza s više od 90 zavoja predstavljala je izazov za tadašnje automobilističke asove te je ujedno pokazala da i u ovim krajevima ima odvažnih vozača.
     Utrka i popratne automobilističke manifestacije tih su dana u Opatiji izazvali pravu sportsku groznicu. Pedesetak prijavljenih natjecatelja, među kojima su najzvučnija imena toga doba bili Fagioli i Von Morgen, te brojni talijanski natjecatelji poput Zironde na Derbyju (pobjednik u Cortini d'Ampezzo), Biondettija na Bugattiju (pobjednik u Monzi), Poiluccija, Caniata, Pollonija, Pastorea (Maserati), Morana itd. te inozemni natjecatelji poput Machera i Melcoma pristizali su sa svojim snažnim automobilima od kojih su mnogi okusili slast pobjede na najpoznatijim svjetskim stazama.


     Ujutro, uoči utrke, mnoštvo se svijeta sjatilo uzduž staze tražeći najbolje mjesto za gledanje, a mnogi su autobusima i vlastitim automobilima krenuli prema cilju koji je bio ispred Planinarskog doma vojvotkinje od Aoste.


     Koliku je pozornost privukla utrka svjedoči i činjenica da je na cilju između osam i devet sati prodano 300 kava, kojoj su, kako je pisao ondašnji tisak, cijene rasle s nadmorskom visinom. Red su u utrci provodili vojnici, karabinjeri i policajci. Prema novinskim izvješćima vrlo su dobro funkcionirale telefonske veze, suci su zavoja bili odlični, a pripremljena su bila i tri vozila prve pomoći (Frančići, Veprinac, Učka) koja na sreću nisu morala intervenirati.
     U 10.20 iz Matulja je krenuo prvi automobil Aurea s talijanskom vozačicom Gildom Morelli. Nakon 21 minute, praćena velikim oblakom prašine, vozačica se pojavljuje u posljednjem zavoju pred ciljem i nekoliko sekundi nakon toga, uz pljesak gledatelja završava utrku. Bila je to jedina žena koja je nastupila u utrci. Poslije nje slijede dolasci kategorije sport 1100 ccm, Apollonio iz Trsta na Fiatu, odvjetnik Bonetta-Zotti, također na Fiatu i Milberger na austrijskom Salmsonu. Najvećim pljeskom popraćen je dolazak asova Pastorea i Morandija. Odvjetnik Poilucci iz Trsta, pobjednik Kvarnerskog kupa, prešao je stazu s Alfa Romeom u vremenu 15.09,4, no nakon prolaska ciljem izgubio je kontrolu i okrznuo zid, razbivši pritom i blatobrane. Inž. Jellouscheg izletio je na hrpu kamenja zbog premještanja balasta u posljednjem zavoju pred ciljem, ali se zahvaljujući svojim vrhunskim sposobnostima uskoro vratio u utrku.

 


      Nakon Drugog svjetskog rata automobilistička se natjecanja na najvećoj istarskoj planini održavaju sredinom pedesetih, kada su zajedno priređivane automobilističke i motociklističke utrke. Svakako treba spomenuti kako cesta preko Učke u to vrijeme nije imala asfaltnu podlogu, pa su se sva natjecanja održala na prašnjavom makadamu. Novija povijest oktanskih natjecanja na Učki počinje 1990. godine, kada Auto moto društvo Matulji priređuju brdske auto utrke za prvenstvo bivše Jugoslavije, te kasnije i utrke hrvatskoga prvenstva, koje su se sa kraćim stankama održale do danas.

Siniša ŽULIĆ

 

Foto:defile natjecatelja u Matuljima 

automobilizam utrka Učka povijest
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati