Post festum poplava u Općini Raša: uz pomoć aplikacije I-REACT potičite građane na smanjenje utjecaja od poplava i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta

Post festum poplava u Općini Raša: uz pomoć aplikacije I-REACT potičite građane na smanjenje utjecaja od poplava i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta

12.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Rezultat istraživačkog projekta I-REACT, financiran putem Europske komisije, je besplatna mobilna aplikacija za povećanje sigurnosti građana od utjecaja poplava, požara i ekstremnih vremenskih uvjeta. Aplikacija omogućuje korisnicima dijeljenje slika i drugih informacija o opasnostima prirodnih katastrofa, a zauzvrat pruža bitne uvide o rizicima štete od tih prijetnji. Besplatna aplikacija, dostupna i za Android i iOS platformu, ima za cilj pružiti građanima alate za izgradnju društva koje je otpornije na katastrofe.


Ovaj tjedan smo znali da su poplave u Raškoj županiji prouzročile štetu za više od 1,9 milijuna kuna. Stoga je ključno da građani imaju potrebne alate za ublažavanje utjecaja ovih vremenskih događaja. "Naš pristup ima za cilj osnažiti sve građane u Europi, omogućujući im preuzimanje aktivnije uloge u sprječavanju katastrofa", kaže dr. Fabrizio Dominici, voditelj istraživačkog područja mobilnih rješenja na Istituto Superiore Mario Boella (ISMB), Italija, te koordinator projekta I-REACT. Nadalje: "Korisnici aplikacije mogu pratiti uvjete u okolini te stoga dijeliti korisne informacije (izvješća) kao što su fotografije i ostali važni podaci koji će pomoći drugim građanima da se pripreme." Ova izvješća mogu biti provjerena i ocijenjena od ostalih korisnika, tako da građani mogu filtrirati relevantne informacije i izbjegavanje širenja lažnih vijesti. Isti pristup se primjenjuje na tweetove (objave na Twitteru): aplikacija u stvarnom vremenu odabire samo relevantne objave, kako bi korisnicima ponudila samo informativne sadržaje vezane uz hitne slučajeve koji se događaju u njihovoj okolini. Također, aplikacija sadrži i niz savjeta i kvizova o tome što učiniti u slučaju poplave, požara ili drugog ekstremnog vremenskog događaja.


Ova vrsta informacija postaje osobito korisna tijekom poplava, požara i drugih prirodnih opasnosti. "Fotografije i komentari koje su objavili korisnici aplikacije vitalni su ne samo za praćenje okoliša", primjećuje dr. Dominici, "oni također omogućuju građanima prijavu štete na infrastrukturi, ali i kao pomoć kolegama u pronalaženju sigurnih utočišta u hitnim slučajevima.”


Aplikacija također sadrži karte lokacija pod rizikom, koje ljudima u svakom trenutku omogućuju informacije o vjerojatnosti da budu izloženi ekstremnim vremenskim prilikama, poplavama i požarima. “Želimo da informacije o katastrofama budu dostupne što je više moguće”, dodaje dr. Dominici, “a u današnjem svijetu to znači da bismo im svi trebali moći pristupiti na našim pametnim telefonima. To će doprinijeti očuvanju sigurnosti ljudi, spašavanju života i smanjenju šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama."


U posljednje dvije godine, europski projekt I-REACT razvija tehnološka sredstva za sprečavanje i kvalitetniju pripravnost u slučaju prirodnih opasnosti. Među tehnologijama su Big Data platforma za bolje predviđanje pojave ovog tipa događaja, pametna narukvica te pametne naočale za službe koje prve reagiraju u hitnim slučajevima - tako da mogu primati i slati informacije bez korištenja ruku; te je razvijen i sustav za podršku koordinatorima tokom odlučivanja u hitnim slučajevima, što im omogućuje donošenje najbolje moguće odluke s obzirom na sve dostupne informacije. Važno je napomenuti da je I-REACT komplementaran već postojećim rješenjima, a njegova je implementacija vrlo modularna kako bi se lako integrirala s trenutnim operativnim platformama. "Jedni od ključnih sudionika u izvanrednim situacijama su sami građani", kaže dr. Dominici, "pa je naša namjera pružanje potrebnih alata kako bi ostali sigurni. Aplikacija je najlakši način da to učinite: besplatna je i može se koristiti na vašem telefonu. Nadamo se da će doprinijeti stvaranju sigurnijih zajednica i spašavanju života u ostvarivanju tog procesa.”


Aplikacija je besplatna i dostupna na usluzi Google Play (http://bit.ly/IREACTapp) i App Store (http://bit.ly/IREACTiOS)


Foto u pozadini: Mateo Goboi-react aplikacija poplava općina raša
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati