Politička pismenost mjerit će se podrškom Bandiću

Politička pismenost mjerit će se podrškom Bandiću

16.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Sandi Blagonić, etnolog koji živi u Pazinu, britki kritičar i kroničar društvenih dogadanja i medijskih fenomena, autor nekoliko izdanja, medu kojima je i "Zoom politikon", kao skup eseja o igračima hrvatske javne scene. Vanjski je suradnik na Odsjeku za povijest pulskog sveučilišta, magistrirao je na lokalnim entitetima u Istri, o čemu priprema i knjigu, a upravo je pred obranom doktorske disertacije o regionalizmu Istre.

 

KANDIDATURA MILANA BANDIĆA

Može li postati predsjednikom?

Pitate li hrvatske gradane: „Želite li korupciju?", reći će vam jednoglasno „Ne!" „Želite li klijentelizam?" - „Ne!" „Želite li nepotizam?" - „Ne!" „Želite li Milana Bandića?" - dio će uskliknuti: „Da!" Ako će se na nečemu mjeriti politička pismenost gradana na predstojećim izborima, to je prije svega podrška Milanu Bandiću.

Taj Superhik hrvatske politike trajno prerušen u Robina Hooda - koji valjda i zbog toga o sebi voli govoriti u trećem licu - ušao je u kandidaturu zbog „radničke Hrvatske koja se budi u zoru i koja radi do kasno navečer" da bi superhikovski namirio vlastitu svitu.

Koristeći se populizmom i karizmom, Bandić je iskoristio krizu legaliteta i krizu stranaka propulzivnim učinivši neformalne kanale odlučivanja koji su u interesu privatnih interesa.

Sada je još očitije: SDP je napravio veliki propust godinama tolerirajući Bandića. Danas on, s novcem i moći koje je stekao kao član SDP-a, kreće protiv SDP-a, ali i, što je najgore, iole prihvatljivog modela djelovanja unutar politike. Ukratko, umjesto da klikću protiv Bandića jer pritom kažu „ne" korupciji, mitu i nepotizmu, posljedično i vlastitom siromašenju, oni nesposobni da iza ruha Robina Hooda osjete zadah Superhika vikat će i dalje: „Da."

 

POVRATAK SANADERA

Hoće li se vratiti?

Kada je 2007. godine preuzimao vlast, znao je da ju preuzima na četiri godine. Otišao je nakon godinu i pol. Prije pola godine rekao je da odlazi zauvijek. Sada bi se trebao vratiti. Već bi ga i to čudno glavinjanje fatalno diskvalificiralo da ga prije toga fatalno ne diskvalificira smeće koje je ostavio pod tepihom dodatno usisanim vlastitim autoritarnim gestama. Nakon brojnih afera koje su po njegovom odlasku izišle na vidjelo, jasno je barem jedno: ako je čime zadužio Hrvatsku, onda je to vlastitim odlaskom. Stoga sam sklon misliti da je Sanaderov povratak prije svega stvar medijskih naklapanja nego realna mogućnost. On je politički potrošena roba kojoj je rok trajanja davno istekao, ali smo tek sada pogledali pod "upotrebljivo do".

 

TRENUTAK ISTINE

Javnost zgrožena emisijom Nove TV.

TV-format što otkrivanje „istine" osigurava posvemašnjom manipulacijom. „Trenutak istine" ročište je očajnika. Nekada je njihov očaj rađao revolucije, danas, umjesto na barikadama, oni završavaju na stolcima emisije u udarnom terminu tržeći ondje vlastitu intimu. Pritom gotovo nikad ne postižu cijenu koju su mislili da njihovo razotkrivanje realno ima: oni dolaze kao prodavači, a odlaze kao proleteri, dragovoljni šljakeri usred prime-timea. Osim što pokazuje da neoliberalni kapitalizam polaže pravo na sve, jer sve može kupiti, emisija otkriva još jedan nesporazum koji za današnje vrijeme konstatira Umberto Galimberti, nerazlikovanje „besramnosti" i „vrline iskrenosti":

„Kolikogod se to činilo čudnim, u našem se društvu to već događa i proces ukidanja srama je gotovo već pri kraju, budući da sram može biti ne samo simptom ‘neiskrenosti', nego čak - a tu nam pomažu i psiholozi - ‘introvertiranosti', ‘zatvorenosti u sebe samog', dakle ‘inhibiranosti', ako već ne ‘potiskivanja'. I kao što stoji u udžbenicima psihologije, inhibiranost i potiskivanje simptomi su ‘frustrirane društvene prilagođenosti', to jest neuspjele socijalizacije. Vidite li do kuda možemo doći donekle drskim slijedom silogizama?"

 

KONZUMERIZAM

Shopping centri kao nove crkve.

Valja biti podozriv spram priča o velikom preokretu koji ima nastupiti po suočenju s cijelim licem neoliberalnog kapitalizma. Možda nedostupnost do jučer dostupnog demokratiziranog luksuza urodi samo većom žudnjom. Nešto kao kad je najisplativiji McDonald's na svijetu postao onaj u Budimpešti, prvi McDonald's otvoren na nekadašnjem istočnom bloku po padu Berlinskog zida. Ipak, nepravednost neoliberalnog sustava zbog kojeg danas umjesto onih koji su krizu prouzročili ispaštaju prije svih oni najslabiji možda urodi prvim koracima: zahtjev da se stolci iz „Trenutaka istine" ugrade u neke smislenije barikade danas je aktualniji nego prije godinu dana.

 

 

ANGAŽIRANA SEVERINA

Protiv nasilja iz uvjerenja ili promocije.

Da devedesetih godina prošlog stoljeća nije na bazenima širokobrijeških vila prijateljevala s bulumentom opskurnih likova iz podzemlja koji će „za našu stvar" ekspresnom preobrazbom biti proglašeni „našim dečkima", a koje će kasnije Haaški sud vratiti na njihovu pravu mjeru, možda bi toj djevojci iz Splita koja je za svoje i potrebe hegemonijskog diskursa glumatala monogamnu „djevojku sa sela", koja se u danima samoće utječe Djevici Mariji, moglo i vjerovati. Danas kada je, opet „za našu stvar", odlučila udariti po političarima, neukusno pritom kasneći u cipelarenju Tuđmana i Sanadera, ta gesta pati od posvemašnje neuvjerljivosti. Nakon što je svaku svoju životnu priliku iskoristila za medijsku promociju, ništa ne govori da odjednom probuđeni politički nerv nije nastavak traženja popularnosti, samo „drugim sredstvima".

 

 

ZDRAVKO MAMIĆ

Želio bi postati gradonačelnik Zagreba.

Ima nekakve logike u najavi Mamićeve kandidature za gradonačelnika Zagreba. Ako je to mogao Milan Bandić, čovjek posve lišen brige za istinitost svoga govora - što, usput, filozof Harry G. Frankfurt naziva „kenjažom" - tko je , ako ne Mamić, njegov najdostojniji nasljednik? U sveopćoj banalizaciji medijskog prostora kenjatori su u Hrvatskoj, kao i drugdje, zahvalan, lakoprobavljivi medijski proizvod, ali dok pismenija društva taj produkt, kada se nade u sferi politike, jasno detektiraju kao „govno" u nas neki tu pojavu vide u posve drugom svjetlu.

sandi blagonić etnologija politika društvo milan bandić predsjednički izbori konzumerizam severina zdravko mamić
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati