Pićan - biskupski grad

Pićan - biskupski grad

24.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Pican, Petina, Petinum, Pedena, Penna, Biben, Pyben, Piben, Piebn, Piebnn, Pitchann....

Ako ne znate kamo za vikend, preporučam da posjetite i razgledate

Pićan (Pedena, Biben), gradić i općinsko središte jugoistočno od Pazina, na kamenitom vrhuncu, 360 metara nad morem. Ovaj je lokalitet bio pretpovijesna gradina, u rimsko doba vojno uporište Petina, a u kasnoj antici biskupija. U srednjem je vijeku hrvatska komuna sa županima i satnicima.

Služi za obranu protiv gusara koji su iz plominske luke prodirali u unutrašnjost Istre. Godine 579. proglašen je Caput Sclavoniae, sjedište središnjeg dijela Istre. Neki uz Pićan vezuju naziv Pucinum, kojim i Plinije i Ptolomej nazivaju utvrdu u unutrašnjosti Istre koja je na rimskom dvoru bila poznata po posebno dobrom vinu.

 

Opasan je zidinama. Sačuvana su gradska vrata iz 14./15. st. Na vrhu je četvrtasti balkon osmatračnica. Ispred njih je bio pokretni most. U parku pored ulaza nalazi se kip sv. Ivana Nepomuka, češkog sveca, zaštitnika kraljica, mostova, ispovjednih tajni i zaštitnika protiv poplava. Blizu gradskih vrata je crkvica Sv. Roka, zaštitnika od kuge, čiji je kamen temeljac postavio 1632. biskup Gašpar Bobek (1631.-1634.) u jeku jedne od najvećih epidemija kuge u Istri, a dovršena je 1638., kada je biskupovao Antonio Marenzi. Sv. Rok je inače zaštitnik općine Pićan.

Na groblju je romanička crkvica Sv. Mihovila sa zidnim slikama iz prve polovice 15. st. U crkvici su i glagoljski grafiti iz 15./16. st., a pored crkve je skulptura “Obitelj” talijanskog umjetnika Nana Zavagne, nastala na Mediteranskom kiparskom simpoziju u Dubrovi.

Trobrodnu župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije (katedralu) na mjestu ranije počeo je graditi 1606. u vrijeme baroka Antonio Zara, najpoznatiji pićanski biskup. Gradnju je nastavio biskup Bonifacije Cecotti 1753., a dovršio posljednji pićanski biskup Aldrago dei Piccardi 1771.

Jedna zanimljiva povijesna zgoda: pritisnuto velikim davanjima okupilo se 1653. u Gračišću oko tri tisuće kmetova iz cijele Pazinske knežije. Krenuli su po pravdu u Pićan pod vodstvom Mate Bolka. Razvalili su gradska vrata, provalili u katedralu, biskupsku palaču i kuće kanonika. Ubili su predstavnika pokrajinske uprave i njegova kancelara. Biskup Francesco Massimilian Vaccana uspio je umaći pred razjarenim kmetovima.

Zvonik je iz prostornih razloga postavljen asimetrično i 20-ak metara udaljen od crkve, pa se oko njega prostire mali trg. Visok je 48 metara, treći po visini u Istri - viši su u Vodnjanu (63 m) i Rovinju (59 metara).

Pićan je bio biskupija od 524. do 1788., a i danas ima svoga biskupa - mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, naslovni je biskup pićanske biskupije.

Zbog siromaštva su pićanske biskupe zvali “biskupi lješnjaka”.

Još nije raščišćena dilema o dva Nicefora, o kojima kolaju legende (oba su na pročelju crkve). Jedna kaže da je stari pićanski biskup Nicefor živio s dvije rođakinje. U zimskim hladnim noćima spavali su zajedno. Sablazan je dospjela do samoga Pape koji ga pozove na odgovornost u Rim. Odlazeći na dug put prokleo je svoje klevetnike da će bosi plesati po trnju. Tako je nastao izraz Trnoplesari, kako nazivaju Pićance.

U sakristiji je biskupski plašt protkan zlatnim koncem, dar austrijske carice Marije Terezije, i ormar iz 1741. od kuhane orahovine s pozlaćenom ornamentikom iz rane gotike.

U Pićnu je rođen Matko Brajša Rašan (1859.-1934.), skladatelj istarske himne “Krasna zemljo, Istro mila”. (R. B.)

 

pićan biskupski grad zanimljivosti nicefor biskupi kmetovi povijest biben pedena legende
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati