Od 1.srpnja svatko bira svoju struju

Od 1.srpnja svatko bira svoju struju

7.11.2007. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Zabava

''Zahvaljujući započetoj liberalizaciji hrvatskog energetskog tržišta, od 1. srpnja sljedeće godine svi će potrošači u Hrvatskoj moći birati od koga će kupovati električnu energiju'', najavio je pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Željko Tomšić na kongresu Hrvatskog ogranka CIGRE-a (Svjetske organizacije za velike elektroenergetske sustave) u Cavtatu.

Za sada opskrbljivača mogu birati veći gospodarski potrošači, a od sredine 2008. to će pravo dobiti svih 2,2 milijuna kupaca struje.

Iako su prvi HEP-ovi konkurenti već dobili dozvole za opskrbu potrošača, od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Hrvatska elektroprivreda još nije izgubila nijednog kupca.

Ivan Mravak, predsjednik Uprave HEP-a, to objašnjava činjenicom da tržište još nije krenulo zbog niskih cijena električne energije u Hrvatskoj, zbog čega druge tvrtke nisu dovoljno konkurentne. Ali, kad se uvede tržišna cijena, dio kupaca će potražiti nove dobavljače. No, i HEP će tražiti nove kupce na stranim tržištima.

Najavio je i da će HEP od 1. siječnja 2008. uvesti nove račune za električnu energiju s jasno razdvojenim cijenama proizvodnje, naknadama za prijenos i distribuciju, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju, obnovljive izvore energije i drugim troškovima.

struja HEP biranje vlastite struje električna energija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati