Nobel za otkriće zelenog fluorescentnog proteina i za otkrića na području subatomske fizike

Nobel za otkriće zelenog fluorescentnog proteina i za otkrića na području subatomske fizike

12.10.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Japanac Osamu Shimomura i Amerikanci Martin Chalfie i Roger Tsien dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju za otkriće i razvoj zelenog fluorescentnog proteina (GFP).

Švedska kraljevska akademija znanosti priopćila je da tri znanstvenika dijele nagradu za svoje otkriće i razvoj GFP-a, koji je prvi puta primijećen kod meduze.

Taj se protein masovno koristi u laboratorijima za osvjetljavanje procesa u živim organizmima, poput razvoja stanica u mozgu ili širenja stanica raka.

Shimomura je prvi izolirao GFP iz meduza pronađenih uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike i otkrio da on daje zelenkastu svjetlost kad se obasja ultraljubičastim svjetlom.

Akademija nadalje navodi da je rad trojice znanstvenika omogućio njihovim kolegama da "istodobno prate nekoliko različitih bioloških procesa". To znači da su znanstvenici mogli koristiti GFP kako bi pratili oštećivanje živaca u Alzheimerovoj bolesti, ili vidjeti kako se u gušterači embrija stvaraju beta stanice koje proizvode inzulin.

 

Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je Yoichiru Nambuu, Makotou Kobayashiju i Toshihideu Maskawi za njihova otkrića s područja subatomske fizike, priopćila je u utorak Švedska kraljevska akademija znanosti.

Yoichiro Nambu, američki državljanin rođen u Tokiju, nagrađen je, kako stoji u objašnjenju, za "otkriće mehanizma spontanog lomljenja simetrije u subatomskoj fizici", dok su Japanci Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa nagrađeni za "otkriće podrijetla spontanog lomljenja simetrije koje predviđa postojanje najmanje tri obitelji kvarkova u prirodi"

 

Nobel Nobelova nagrada fizika kemija znanost protein zeleni florescentni protein subatomska fizika prestiž priroda
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati