Nema više roka trajanja: Slučajno otkrili supstancu bizin koja hranu čuva vječno svježom

Nema više roka trajanja: Slučajno otkrili supstancu bizin koja hranu čuva vječno svježom

16.8.2011. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Mikrobiolozi sa sveučilišta u Minnesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla donijeti kraj oznakama roka trajanja.

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a znanstvenici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima. "Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija nakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Ujedno sprječava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput E.coli, salmonele i listerije.

Znanstvenici smatraju kako će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a pregovori s velikim proizvođačima su već u tijeku. Njegova upotreba mogla bi značiti veliko smanjenje broja oboljelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca, piše The Telegraph.

Međutim, dvojbeno je u kolikoj mjeri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja praktički bio neograničen, s vremenom počela mijenjati svoj izvorni okus.

bizin hrana svježina mikrobiotika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati