Najznačajnije nove tehnologije 2008. godine

Najznačajnije nove tehnologije 2008. godine

3.1.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Wired je na svojim stranicama objavio top listu deset najznačajnijih tehnologija i tehnoloških trendova u ovoj godini, čiju još veću zastupljenost možemo očekivati u sljedećoj i narednim godinama. Na posljednjem mjestu su savitljivi ekrani o čijem razvoju je uistinu bilo dosta govora ove godine, a komercijalna primjena bi mogla biti 2010. ili 2011. godine. Slijede pametne tablete s čipovima koji mjere pacijentov puls srca, temperaturu i slične informacije koje potom šalju vanjskoj stanici na analizu.

 

Na osmom mjestu je high-tech plivaće odijelo Speedo LZR, posebno proslavljeno na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu. Sedmo mjesto drži flash memorija, čiji razvoj i popularizacija strahovito napreduju. To može značiti samo veće kapacitete i niže cijene uređaja, a s padom cijena možemo očekivati i veću zastupljenost SSD rješenja koji bi konačno mogli početi zamjenjivati klasične diskove. Slijedi velika popularnost GPS-a, osobito u mobitelima i veća ponuda sve jeftinijih i opremljenijih navigacijskih uređaja, a na polovici liste je HP-ov Memristor.

 

Memristor, odnosno memory transistor, pokazuje smjer razvoja računala u budućnosti s memorijom koja pamti podatke i dok je računalo ugašeno, tako da bi čekanje na učitavanje operacijskog sustava moglo postati stvar prošlosti. Slijede redom SLR-ovi s mogućnošću snimanja videa, superbrzi USB 3.0 te Googleov mobilni operacijski sustav Android s pripadajućim mobitelom. Na prvo mjesto ovogodišnjih tehnoloških trendova Wired stavlja Appleov App Store, trgovinu iPod i iPhone aplikacija s velikom ponudom i jednostavnim korištenjem, kako za kupce tako i za same developere.

 

Foto: Fleksibilan zaslon 

Izvor: Wired.com 

tehnologija znanost dostignuća zaslon 2008.Apple marketing gadgeti usb aplikacije
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati