Na današnji dan: 18 godina hrvatske kune

Na današnji dan: 18 godina hrvatske kune

30.5.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na današnji dan, prije 18 godina, 30. svibnja 1994. godine, uvedene su kuna i lipa kao sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, Ä čime kuna i lipa danas postaju punoljetne.

Izdavanje kune s podjelom na 100 lipa, koja je zamijenila privremeni hrvatski dinar u omjeru 1:1000, omogućila je financijska stabilnost uspostavljena uspješnom provedbom Stabilizacijskog programa zapoÄŤetog u listopadu 1993. godine. Taj program je poÄŤivao na koordiniranim mjerama monetarne i fiskalne politike, uz deviznu liberalizaciju i određene strukturne reforme. U vrijeme hiperinflacije i snažnog pada vrijednosti hrvatskog dinara, ponuđena je gornja granica vrijednosti njemačke marke prema HRD od 4.444, ali teÄŤaj hrvatskog dinara nije se nikad više približio toj granici, već je počeo jačati. Time je u kratkom roku zaustavljena hiperinflacija od preko 1000 posto godišnje u 1993., i uspostavljena stabilnost cijena uz 3 postotnu deflaciju na prosinačkoj razini.

Naziv kuna za hrvatsku valutu izabran je zbog vaĹľne uloge koju je u hrvatskoj povijesti imalo korištenje kunina krzna kao sredstva naturalnog plaćanja i kasnije obraÄŤunske novÄŤane jedinice. Kunino krzno sluĹľilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjevjekovnoj Slavoniji, Primorju i u Dalmaciji, lik kune nalazio se na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovci u 13. i 14. stoljeću, kuna je bila prijedlog za naziv novca Banovine Hrvatske, novac u izdanju Nezavisne DrĹľave Hrvatske i na partizanskim obveznicama u izdanju ZAVNOH-a.

Detaljne informacije o povijesti te o kovanicama i novčanicama hrvatske kune možete pronaći na numizmatičkom portalu http://www.kunalipa.com

kuna lipa numizmatika novac povijest zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati