Na današnji dan rođen Jimmy Hendrix

Na  današnji dan rođen Jimmy Hendrix

27.11.2007. // HRT // Objavljeno u kategoriji Glazba

Jedan od najpopularnijih glazbenika u povijesti rocka Jimi Hendrix, pravim imenom James Marshal Hendrix, rodio se 27. studenoga 1942. u američkom gradu Seattleu, a umro je 18. rujna 1970. u Londonu.

Njegov prepoznatljivi gitaristički izričaj ostavio je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. Hendrix je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio.

Njegova glazbena inventivnost bila je izražena prije svega u korištenju raznih elektroničih pomagala kojima je iskrivljivao zvuk i gradio melodiju. Tijekom ranih 60-ih pratio je na američkim turnejama zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner.

Godine 1966. preselio se u London i osnovao skupinu The Jimi Hendrix Experience. Već s prvom pjesmom "Hey Joe" postiže zapažen uspjeh. Iduće godine objavljivanjem albuma "Are you experienced" stječe veliku popularnost u Europi, a nastupom na Monterey Pop festivalu preko noći postaje najveća svjetska koncertna atrakcija.

Tijekom kratke karijere promijenio je nekoliko pratećih sastava, osnovao vlastiti snimateljski studio u New Yorku te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. Smrt je Jimija Hendrixa zaustavila u 28. godini tijekom treće europske turneje.

Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima.

Jumi Hendrix muzika koncerti hey Joe električna gitara
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati