Morcheeba: "Dive Deep"

Morcheeba: "Dive Deep"

19.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Braća Godfrey ovog puta koketiraju u prvom redu s country glazbom, ali u osnovi ne bježe od svojeg prepoznatljivog izraza. Okosnica je i dalje njihov meditativni trip-hop kojem znalački nakalemljuju country vokale.

»Dive Deep«, posljednji album Morcheebe, odnosno braće Paula i Rossa Godfreyja, iako stilski i žanrovski potpuno različit od prethodnih (pogotovo prvijenaca s pjevačicom Sky Edwards), još uvijek plijeni pažnju svojim prepoznatljivim zvukom i odličnom glazbom.
Šesti album Morcheebe materijal je koji donosi suradnju s mnogim različitim pjevačima. Nema fiksne postave, što ujedno osvježava i ovaj album čini nepredvidivim. Iako pri pomisli na ime Morcheeeba automatski zamišljamo topli, melankolični, čak i depresivni trip-hop, na posljednjem se albumu stvari mijenjaju iz osnove. Braća Godfrey ovog puta koketiraju u prvom redu s country glazbom, ali u osnovi ne bježe od svojeg prepoznatljivog izraza.

 


Okosnica je i dalje njihov meditativni trip-hop kojem znalački nakalemljuju country vokale. Prva skladba »Enjoy The Ride« u kojoj se pojavljuje pjevačica Judy Tzuke, laganica je koja baš poput naslova vizualizira vožnju autom nekim dalekim i stranim prostranstvima. »Thumbnails« je instrumental koji nas ponajviše podsjeća na skladbe poput »Who Can You Trust?«, a »Run, Honey, Run« pjevača Bradleyja čisti je upliv u istraživanje retro glazbe u stilu hipi pokreta i zvijezda Woodstocka, kao što su Country Joe and The Fish ili pak Neil Young. »One love Karma« skladba je u kojoj dominira rap, a »Au – Dela« francuske pjevačice Mande (koja se braći javila putem Myspacea s izjavom da joj je san zapjevati s Morcheebom) iznimna je pjesma u rangu suvremene francuske šansone s akustičnom gitarom u glavnoj ulozi. »The ledge beyond The Edge« još je jedan instrumental s kojim album u maniri Massive Attacka ide prema kraju.

 


Posljednji album Morcheebe je definitivno drugačiji, ali ne i manje kvalitetan. Naime, braća Godfrey otvorila su novo poglavlje u svojem stvaralaštvu u kojem preispituju američku tradicionalnu glazbu, dakle folk, s primjesom rapa i šansone, ali sve u svojem prepoznatljivom downtempu. Možda to nije ona stara, ali je svakako interesantna i zrela Morcheeba koju valja preporučiti svakom ljubitelju dobre glazbe. Duo Godfrey ne libi svoje primarno ruho zamijeniti prividnim plaštom s ciljem formalne promjene. Kao što noseća skladba veli – »Stop Chasing Shadows, Just Enjoy The Ride!«
 

Braća Godfrey Morcheeba Trip-hop muzika Dive Deep
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati