Moć kapitala (TDR) uništava noćni krajobraz Istre

Moć kapitala (TDR) uništava noćni krajobraz Istre

14.1.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Istra, rajski lijep prostor na kojem živimo, dugo je odolijevao nasrtajima na svoje ljepote. Danas, ljudsko neznanje, nebriga i parcijalni interesi kapitala ugrožavaju dušu našeg kraja i nas samih. Ljudsko neznanje udruženo sa bahatim odnosom prema prirodnim ljepotama posljednjih godina i kod nas prijeti potpunom devastacijom noćnog krajobraza. "Napori" dizajnera i uprave Tvornice duhana Rovinj na rasvjeti tvornice u Kanfanaru drastičan su primjer uništavanja doživljaja noći i zvjezdanog neba.

Vulgarno iskorištavanje ekosustava, nemjerljivi ožiljci na dnevnom i noćnom krajoliku, besprimjerna devastacija lokaliteta za koje, ni uz svu civilizacijsku pismenost, ne možemo sa sigurnošću odrediti njihovu pravu namjenu (osim saznanja da se radi o prvoklasnoj ostavštini naših predaka) odraz su pravog stanja stvari kojega diktiraju – neznanje, nebriga i novac. Oštećenje ili gubitak takovih lokaliteta predstavljaju pljusku nama samima i nemjerljivu sramotu pred čitavim čovječanstvom!

O nama samima ovisi hoćemo li nekome omogućiti basnoslovno i bezobzirno bogaćenje na račun svih nas, svih koji su bili prije nas i svih koji će doći iza nas ili ćemo uživati u prirodi, kulturi i znanju. Posljednjih godina na noćnom nebu Kanfanarštine i Istre, pojavio se nakaradni svjetleći simbol boje šuštavih novčanica.

 

Beskrajno t(r)užna zgrada Tvornice duhana Rovinj i njeni čelnici nisu oskrnavili samo dnevni već i noćni krajobraz Istre. Reflektori, usmjereni u nebo (zar nije cilj noćne rasvjete rasvjeta ulica, cesta, parkirališta..??) iscrtavaju nestvarni svjetleći kvadrat na nebu koje pripada svima nama...toliko nestvaran da su nas astronome zbog toga nekoliko puta nazivali stanovnici Istre, a dojave ljudi da se neki čudni svjetleći objekt nalazi iznad Kanfanara zaprima i Centar 112.

 

Stotine reflektora usmjerenih u nebo sumanut je projekt koji zaista mogu pohvaliti samo njegovi stvoritelji i akademik koji ne vidi "prst ispred nosa". Preskupa i nepravilno montirana rasvjeta TDR-a uz onu, valjda još nakaradniju, čvorišta istarskog ipsilona Kanfanar, pretvorila je noć iznad Kanfanara i cijele središnje Istre u dan.

Vjerojatno je vrhunac nakaradnosti rješenje rasvjete parkirališta sa stotinama reflektora koji su postavljeni na tlo i usmjereni izravno ka nebu i pod krošnje ukrasnih stabala, a poznato je da zbog nedostatka noći nije moguća, primjerice, zdrava, ekološka poljoprivreda!

 

Reklamni slogan "Pozdrav iz Rovinja" postao je tako simbol trovanja i ljudskog tijela i duše. Pušenje više ne ugrožava samo naša pluća već i naše oči i iskonsku sliku noćnog neba prepunog zvijezda. Hoće li se dječji (ali i ne samo dječji) pogled Istrijana i naših gostiju, prolaznika, namjernika k istarskim mjesta zbog ljudske gluposti i/ili neznanja morati preseliti negdje na otoke, jer se iz Istre ne vide zvijezde u svojoj ljepoti? Uostalom, tko ima pravo ukrasti nešto što pripada svima nama, tko ima pravo ukrasti zvjezdano nebo, noćni krajobraz? Da ironija bude veća, na službenim stranicama TDR-a stoji jasan natpis kako je politika tvrtke maksimalna zaštita okoliša u koju se ulažu znatna financijska sredstva?!? I zaista, veliki su novci uloženi kako bi se noćni okoliš – ne sačuvao već potpuno devastirao. Sramotno, bezobrazno, tužno i bahato od investitora do projektanta i obratno.

 

 Kako bi cijela stvar bila još gora, na zapadu kanfanarske općine nalazi se još jedan infrastrukturni objekt – ubojica noćnog neba. Riječ je o čvorištu Istarskog ipsilona. Danas je to svjetski poznati primjer svjetlosnog zagađenja s dokazanim negativnim utjecajem na sigurnost odvijanja prometa.

 

pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Malom Lošinju demontirana je sporna armatura javne rasvjete koja je u malom selu Ustrine zaklanjala put ka zvijezdama. Hoće li ovaj članak pronaći put ka svijesti odgovornih ili je i nama potrebno da sudskim putem krenemo k očuvanju prirode i zaštitimo zvjezdano nebo - noćni krajobraz Istre?

Istini za volju, mora se napomenuti kako su prilazne ceste oko TDR-ove tvornice  načinjene uz upotrebu ekološke rasvjete. Hvalevrijedan projekt, koji daje nadu kako će se u odgovornim strukturama iznaći snage da se prizna pogreška u svjetlotehničkom inženjeringu pogona TDR u Kanfanaru, te naposljetku sanirati neodrživo stanje po noćni krajobraz.

U sklopu Međunarodne godine astronomije 2009, dio događanja pri popularizaciji astronomije odvijat će se upravo na problematici zaštite noćnog krajobraza. Pri Astronomskoj udruzi Vidulini još smo 2002. godine osmislili i izradili krovni Hrvatski web portal o problematici svjetlosnog zagađenja: http://www.lightpollution.org/. Dio aktivnosti u ovoj godini odvijat će se i na prepoznavanju i medijskom publiciranju deset najboljih i deset najgorih primjera svjetlosnog zagađenja u našoj zemlji. Pogon Tvornice duhana Rovinj i križanja Istarskog ipsilona (BINA Istra) zasad su vodeći na tronu sramotne devastacije noćnog krajolika.

S druge strane, sama Općina Kanfanar od početka kampanje o problematici svjetlosnog zagađenja na svojem terenu i u svojoj ingerenciji postavlja isključivo ekološku rasvjetu. Kanfanar je prvi u Hrvatskoj, odmah nakon oglednih armatura javne rasvjete u Višnjanu, započeo sa svjesnim postavljanjem ekoloških svjetiljki. Takav hvalevrijedan odnos prema prirodi i društvu zasigurno dugujemo načelniku općine Antonu Modestu i čelništvu općine Kanfanar. Gotovo nestvarno djeluje podatak kako se najpozitivniji primjer (Općina Kanfanar) i najlošiji primjer (TDR I BINA Istra) problematike svjetlosnog zagađenja u Hrvatskoj nalaze praktički na istom prostoru. (Marino Tumpić)

svjetlosno zagađenje ekologija gospodarstvo krajobraz TDR Bina Istra ekološka rasvjeta rasvjeta Istra Kanfanar Rovinj
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati