Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Zabava

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svaka četvrta žena u Hrvatskoj pretrpi nekakav oblik nasilja. Svaka je treća seksualno zlostavljana. Samo je prošle godine pomoć u Hrvatskoj zatražilo više od 17 tisuća žena. Stoga je nužno osigurati novac za rad ustanova u kojima će žrtve nalaziti utočište. 

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, potpisala je ugovore o sufinanciranju skloništa i savjetovališta za žene s predstavnicima županija, gradova i organizacija civilnog društva koje vode takva skloništa.

Ugovor je vrijedan milijun i šesto tisuća kuna. Taj novac ženama žrtvama nasilja treba osigurati smještaj u sigurnim kućama te njihovu osnovnu egzistenciju do rješavanja vlastitih problema sa zlostavljačima.

Nakon toga Kosor je predsjedniku Hrvatskog saveza slijepih Vojinu Periću uručila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2008. do 2010. na Brailleovom pismu. Održao se i okrugli stol o nacrtu prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

 

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, započinje svjetska kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se simbolično ističe da je nasilje nad ženama kršenje ljudskih prava.

Današnjim danom obilježava se Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1999. godine. Odabran je ovaj datum, jer su dana 25. studenoga 1960. godine, u Dominikanskoj Republici, zvjerski mučene i ubijene tri sestre Mirabal, koje su se borile protiv nasilničke vladavine tadašnjega predsjednika.

Na web stranicama MUP-a možete pronaći mnogo korisnih informacija o obiteljskom nasilju, a najkorisniji su savjeti žrtvama obiteljskog nasilja o tome što učiniti prilikom intervencije policije kako bi pomogli/e u razjašnjavanju okolnosti nasilničkog događaja. Savjeti žrtvi nasilja u obitelji


Po uzoru na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj je 2004. proglašen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna u znak sjećanja na tri žene (Gordanu Oraškić, Ljiljanu Hvalec i Hajru Prohić) koje je u zgradi Općinskog suda u Zagrebu dana 22. rujna 1999. ubio Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice za što je osuđen na 40 godina zatvora.

 

Međunarodni dan nasilja nad ženama nasilje zlo život žena Mato Oraškić borba
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati