Malvina Mileta »Crni snih«, KUD »Stjepan Žiža«, Rovinjsko Selo, 2008. - prvi roman pisan cakavicom

Malvina Mileta »Crni snih«, KUD »Stjepan Žiža«, Rovinjsko Selo, 2008. - prvi roman pisan cakavicom

4.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

U posljednje se vrijeme puno govori o važnosti očuvanja dijalekata. Dan-danas, kada mnogi jezici, a da ne govorimo o dijalektima, umiru, njihovo je očuvanje, naročito u pisanome obliku, posebno važno. I dok u Istri u posljednje vrijeme postoji nekoliko natječaja za valorizaciju i očuvanje dijalekta, koji su posvećeni uglavnom poeziji te kraćim proznim oblicima, dužih štiva na dijalektu gotovo da i nema. Spomenut ćemo tek Vladimira Gagliardija koji svoje romane, osim na hrvatskom i talijanskom standardu, objavljuje i na istrovenetskom narječju te pokušaje nekolicine istarskih autora koji su se okušali u nekom dužem dijalektalnom tekstu, ali sve je to vrlo rijetko.


Malvina Mileta iz Vineža, koja živi u Svetoj Nedelji, nedavno je objavila svoj prvi roman pisan labinskom cakavicom, a naslovljen je »Crni snih«. To je autobiografska priča o djevojčici, kćeri rudara kojoj je otac poginuo u rudniku, a posvećena je svoj rudarskoj djeci te stoga se na početku knjige nalazi »Letera kovarske dece Bogu«, odnosno pismo rudarske djece Bogu.

Mileta donosi isječke iz svoga djetinjstva i obiteljskoga života opisujući životne prilike na Labinštini nekoliko desetljeća unazad.
To je ujedno i prvi roman uopće napisan cakavicom te autoricu svakako treba pohvaliti. »Glavni lik« romana je u biti kova - rudnik, a, kako je u predgovoru napisao Sandro Gobo, »karbon je polazna točka u kojoj se kreće i pulsira život romana, u neku ruku jedini pravi glavni lik koji sa strane promatra što se zbiva u dvorištu u koje neizostavno dolaze odrasli i djeca namrijeti porciju tegobnog života«. No treba napomenuti da autorica nikada nije patetična, koliko god to bilo iskonsko štivo što proizlazi iz duše, a dijalektalnom je izražaju dodijelila jednu novu dimenziju.


Mileta je prošle godine objavila svoju prvu pjesničku zbirku također na labinskoj cakavici, a autorica je i dviju kazališnih predstava pisanih na standardu i labinskoj cakavici. Sudionica je brojnih književnih manifestacija te dobitnica raznih nagrada i priznanja.
Knjigu je objavilo kulturno-umjetničko društvo »Stjepan Žiža« iz Rovinjskog Sela, a urednik je Sandro Gobo.

V. BEGIĆ

Malvina Mileta pjesnikinja poezija promocija knjiga roman Crni snih cakavica dijalekt
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati