Liburnia Jazz Festival (Opatija -06-08.07.2012.g)

Liburnia  Jazz Festival (Opatija -06-08.07.2012.g)

19.4.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Kao i Opatija koja ljubomorno čuva svoju tradiciju, ali uvijek nastoji ponuditi nešto novo, i Liburnia  Jazz Festival je u stalnoj mjeni, ali čuva stečeno.
 
Tradicionalno, već 12 godina za redom, Liburnia Jazz Festival će se i ove godine održati prvi vikend u srpnju (od 6.-8.07.) u Opatiji.
 
Tradicionalno, udruga Liburnia Jazz nastoji  imati ekskluzivan, originalan i pomalo neuobičajen program.Tradicionalno, za vrijeme trajanja Festivala, slučajni prolaznici nikada neće u potpunosti moći znati gdje ih sve jazz, i s čime, može zaskočiti.
 
Ove godine Liburnia Jazz Festival svojoj uistinu vjernoj publici nudi čak 16 koncerata na 8 pozornica u samo tri dana. Uz jedinstveni Jazz Boat, koncerte na Ljetnoj pozornici, terasi hotela Bristol, ponoćne koncerte i jam sessione u Lounge baru Monokini, ove godine će publika moći i doručkovati jazz na terasama hotela Imperijal i Milenij ili večerati jazz uz bazen hotela Ambasador. U nedjeljnu večer, posjetitelji će moći birati između besplatnog cjelovečernjeg koncerta u Mileniju ili na novoobnovljenoj terasi hotela Kvarner.
 
Kao i uvijek, prvi vikend srpnja u Opatiji je rezerviran za jazz i to se nikako ne može izbjeći.
 
U subotu, 7.07. na velikoj sceni Ljetne pozornice publika će imati priliku prvi puta u Hrvatskoj čuti najveću  legendu svjetske „smooth jazz“ scene - Larry Carlton Quartet. Kultni američki gitarist i skladatelj među prvima je u svijetu jazza osvojio najširu publiku i stvorio termin „easy listening jazz“ –jazz kakav svi vole i u njemu mogu opušteno uživati... 
 
Karijeru započinje kao session gitarist, a 70-tih se pridružuje sastavu Crusaders s kojima ostaje niz godina i snima čak 13 albuma..
 
Prije no što se potpuno posvetio solo karijeri, Carlton je kao studijski glazbenik radio s Joni Michel, Quincy Jonesom, John Lennonom, Michael Jacksonom, Sammy Davisom, Jr., Herb Alpertom, , Paul Ankom, Dolly Parton,...a producira projekte za Barbru Streisand i Joan Baez. Carlton sklada, snima i producira preko stotinu zlatnih albuma, a surađuje sa supergrupama Steely Dan, s Totom, Steveom Lukatherom, Stanley Clarcom, Lee Ritenourom, a kasnije zauzima i njegovo mjesto u skupini u 
Fourplay.
 
Larryjevo gitarističko umijeće je Roling Stone magazin prozvao jednim od tri najbolje gitarističke izvedbe ikada.1999. Joe Satriani, Steve Vai i Jimmie Vaughn i Larry Carlton su istovremeno dobili čast da ovjekovječe otiske svojih dlanova na slavnoj holivudskoj Stazi rockera (Rockwalk).
 
Ovaj višestruki dobitnik Grammyja (posljednji 2011.) majstorskim spojem jazza, bluesa i funka neće zasigurno nikog ostaviti ravnodušnim, a one sumnjičave prema jazzu pridobit će na svoju stranu!
 
U nedjelju, 8.07., publika će morati birati između dva izvrsna koncerta. Na prekrasnoj terasi najstarijeg opatijskog hotela, hotela Kvarner, ljubitelji R & B i soula moći će uživati u zvuku Hammonda u izvedbi  Raphaela Wressniga i  R&B Explosion . Raphael Wressnig je jedan od najboljih europskih klavijaturista, posebno poznat po svojoj virtuoznosti Tijekom godina Wressnig je stvorio jedinstven stil sviranja koji je istovremeno i elegantan i eksplozivan. Njihova glazba mješavina je bluesa, funka, jazza i soula, a oni je izvode svježe, moderno i bez tereta prošlosti.U isto vrijeme, na terasi hotela Milenij, ljubitelji gospela i jazza uživat će u izvedbama glazbenih uspješnica zbora THE NORTHERN CALIFORNIA JAZZ CHOIR koji će izvoditi raznoliku vokalnu glazbu koja uključuje blues, swing, bebop, pop, jazz i gospel. O kvaliteti zbora i njegovih pjevača dovoljno govori činjenica da ove godine imaju već 12-tu europsku turneju.
 
NOVOSTI
- predstavljanje Liburnia Jazz Festivala, opatijske turističke ponude i posebnih jazz paketa na  jazz sajmu JAZZAHEAD i 18 jazz festivala u Europi
- nove pozornice: hotel Ambasador i hotel Kvarner 
 -jazz breakfast – jutarnji koncerti 
- otvoreni i besplatni cjelovečernji koncerti na terasama hotela Kvarner i Milenij 
 
izvor:www.liburniajazz.h

liburnia jazz festival ljetna pozornica Opatija jazz
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati