LABINSKE ZNAMENITOSTI: Malo kazalište

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Malo kazalište

8.5.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Malo kazalište ili Teatrino izgrađeno je na mjestu starog fontika, odnosno skladišta za žito. Fontik ili skladište za žito izgrađen je 1539. godine, a služio je za čuvanje žita «za svaki slučaj» kako bi se mogli podmiriti eventualni manjkovi ako bi se dogodila nerodna godina, suša ili rat. U slučaju potrebe seljaci su mogli posuditi žito u fontiku, a slijedeće godine imali su obvezu vratiti istu tu količinu žita u fontik.

 

Godine 1844. počinje preuređenje nekadašnjeg skladišta žita i brašna u kazališnu dvoranu. Preuređenja Teatrina 1844. godine pomaže labinska Općina, ali i članovi kazališne družine na čelu koje je Tomaso Luciani. Prva kazališna družina u Labinu osnovana je 1840. godine, ali može se reći da su temelji kazališta postavljeni i ranije, početkom 19. stoljeća, kada je nekolicina labinske mladeži započela s održavanjem predstava koje su s vremenom dobivale sve veći broj gledatelja. Svečano otvorenje novog kazališta imenovanog kazalište Borzatti de Loewenstern i izgrađenog u klasicističkom stilu (pročelje kazališta imitira pročelje grčkog hrama), održano je 26. prosinca 1844. godine.

 

Neko vrijeme kazalište je preuređeno u vojarnu namijenjenu za boravak vojnika, zatim u sportsku dvoranu te su navodno postojali planovi da se u njemu napravi javno kupalište, a za vrijeme rata služilo je kao skladište. U Malom kazalištu su se odigravale prve predstave nijemog filma u Labinu, sve do otvorenja novog modernog kina 1938. godine na današnjem usponu Alda Negrija. Nakon otvorenja kina stanovnici Labina kazališnu dvoranu prozivaju Malo kazalište ili Teatrino.

 

Nakon II. svjetskog rata, 1958. godine Malo kazalište se obnavlja te od tada djeluje u sklopu Talijanske unije. Kazalište postaje mjesto mnogobrojnih kulturnih događanja. U Malom kazalištu posebno je zanimljiv njegov strop kojeg je 1893. godine dekorirao pulski umjetnik Giovanni Demori, a krajem 70 – ih godina 20. stoljeća restaurirao ga je labinski akademski slikar Eugen Kokot.

labinske znamenitosti malo kazalište circolo kazalište
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati