LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradski trg

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradski trg

17.4.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Za labinski starogradski trg kažu da spada među najljepše u Istri. Kao i svaki trg bio je kroz sve ove godine centar mnogih važnih događanja. Tako ga je 1916. godine posjetio austrijski prijestolonasljednik Karl Habsburški, tu je pročitan proglas o pripojenju Istre Italiji, a slavilo se i oslobođenje Istre od Italije i kraj rata. Zanimljivo je da je trg relativno «mlad» u odnosu na starogradsku jezgru. Naime, skoro sve zgrade oko trga sagrađene su u posljednjih 150 godina, a prije su tu bile samo gradska loža te crkvice Sv. Sergija i Sv. Marinele s pripadajućim grobljima.

 

Trg je često mijenjao svoje ime, zvao se Piazza Borgo, sredinom 20 – ih godina 20. stoljeća postaje Piazza Vittorio Emanuele III te konačno trg Josipa Broza Tita. Po znamenitom povjesničaru Labina Hermanu Stembergeru najzanimljiviji je prvi naziv trga Črć, kako se trg odavna naziva. Stemberger kaže da se već u labinskom gradskom statutu iz 1341. godine spominje izraz «Cercing breg» koji je keltsko – galskog podrijetla, a označava nešto što pripada crkvi, odnosno vjerojatno bi značilo brijeg pokraj ili iznad crkve. Tek poslije 1600. godine podignute su prve kuće na trgu, zgrada Lorenza Diminich i ona Zorzi Manzonija pored bivšeg hotela «Učka». Nakon što su ukinuta groblja pokraj crkvica Sv. Sergija i Sv. Marinele i otvoreno novo groblje, počinju se graditi i ostale kuće uz trg. Zgrade uz šetalište San Marco izgrađene su u prvoj polovici 18. st., a najzanimljivija među njima je tzv. «Naša kuća» (vlasnici su bili obitelj Callioni) koja je podignuta na mjestu nekadašnje mletačke kule, a u njoj se nalazilo «Caffe vecchio». Kuće uz uspon Alda Negrija (za vrijeme Italije zvao se Salita Mussolini) koji se penje do trga počele su se graditi nakon 1800. godine.

 

Labinski Crć najveće promjene doživljava 13. listopada 1900. godine kada Austrija službeno otvara veliku općinsku zgradu, Municipij. Kamen temeljac je postavljen 1896. godine, a gradnja je trajala četiri godine. Sagrađena je na mjestu nekadašnjih groblja pored crkvica Sv. Sergija i Sv. Marinele pa su navodno prilikom kopanja temelja za novu zgradu, iskopane i ljudske kosti. U zgradi se ispočetka osim općinske vlasti i administracije nalazila i škola, vrtić, porezna služba, komunalni inspektor i trgovina. Nekada je na fasadi bio najprije austrijski pa talijanski grb.

 

Na trgu su također popularne zgrade bile «Velo kafe» koje se u početku zvalo «Casino» i bila je kat niža, a tu je zalazila labinska gospoda i «Molo kafe», odnosno «Caffe popolare» za običan puk. Daljnje veće promjene trga zbivaju se 60 – ih godina 20. stoljeća kada se zbog rudarenja urušila čitava četvrt Sv. Katarine. Obnovljena je tridesetak godina kasnije.

 

gradski trg crć povijest labinske znamenitosti crtice iz labina
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati