LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradska loža

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradska loža

10.4.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

U 16. stoljeću jedini objekti koji su se nalazili izvan zidina grada Labina bili su gradska loža, crkvice Sv. Marinele i Sv. Sergija s grobljima, te tri štale koje su pripadale obiteljima Negri, Scampicchio i Dragogna. Gradska loža je izgrađena sredinom 16. stoljeća, oko 1550.g., a popločana 1662.g. Iako se tvrdilo da ju je sagradilo nekoliko obitelji samo za svoje potrebe, sagrađena je na trošak čitave zajednice. Loža je oduvijek bila javni objekt sa višestrukom namjenom i mjesto mnogih događanja. Dok nešto kasnije nije bila izgrađena podestatova palača, u loži se sastajalo općinsko vijeće, održavale su se javne dražbe, čitani su gradski proglasi, tu se sudilo te su čitane presude.

 

Također su pod ložom pravnici primali svoje stranke i sastavljali ženidbene i druge ugovore. Druga njena namjena je bila ona «pučka», odnosno loža je služila kao tržnica i ribarnica, ispod lože se trgovalo, pod njenim krovom su održavani sajmovi i razne pučke fešte, plesalo se svake nedjelje i u sajmenim danima. Služila je i putnicima da se sklone pred kišom , a pošto još nije bila izgrađena kavana na trgu pod ložom se i kockalo i kartalo. Nekada je na zidu lože bio je naslikan mletački lav u fresco tehnici, ali je freska s godinama propala.

 

Godine 1932. loža je obnovljena pa uz novi krov, dobiva i lapidarij. Ispod lože uređen je lapidarij s rimskim i srednjovjekovnim natpisima te grbovima poznatih labinskih obitelji. Prilikom kasnije obnove lože 60 – ih godina 20. stoljeća (zbog gorskih udara) rimski natpisi su preneseni u Narodni muzej, a srednjovjekovni u atrij palače Franković. Dio kamenih reljefa (grbova) kasnije je vraćen na staro mjesto.

 

gradska loža loža titov trg labinske znamenitosti palača franković povijest crtnice iz labina
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati