LABINSKE LEGENDE: Bitka s uskocima

LABINSKE LEGENDE: Bitka s uskocima

3.4.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Zabava

Uskoci su vojnički organizirana skupina hajduka koji su početkom 16. stoljeća zbog osmanskih osvajanja napustili svoju domovinu, a sačinjavali su ih katolički bjegunci s teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine koji su se tada nalazili pod Osmanskom okupacijom. Većina Uskoka okupila se u Dalmaciji, naročito u Klisu i okolici. Kada su 1537. g. Osmanlije osvojile Klis, uskoci su se morali preseliti u Senj. Iz Senja su vodili borbu protiv Osmanlija, te protiv Venecije nakon što su s dopuštenjem Austrije započeli napadati venecijanske brodove. Mletačkoj Republici nije nikad uspjelo dovesti uskoke pod svoju kontrolu.

 

Godine 1599. na jednom od svojih pohoda uskoci su stigli do istočne obale Istre. U noći od 19. na 20. siječnja 1599.g. oko 600 uskoka napalo je Labin. U to vrijeme, kao što se vidi na slici, grad Labin činio je dio na vrhu brežuljka, opasan gradskim zidinama visokim 6 metara. Izvan zidina tada je postojala samo gradska loža, crkvice Sv. Marinele i Sv. Sergija s grobljima, te tri štale koje su pripadale obiteljima Negri, Scampicchio i Dragogna. Tada se u gradu nalazilo 30 vojnika posade i oko 300 – tinjak muškaraca sposobnih za oružje i obranu grada. Iako u tako malom broju oni su, pod vodstvom profesionalnog vojnika Giambatiste Negrija, te uz pomoć župnika Priama Lucianija i zapovjednika posade Pietra de Rina, uspješno obranili Labin.

 

Legenda kaže da su se Labinjani u trenutku kad je izgledalo da nemaju nikakve šanse u obrani grada, poslužili lukavstvom. Naime, da bi se prevarilo uskoke, zaklali su vola i prolili njegovu krv kod gradskih vrata, a prazne bačve pune željeza kotrljali su strmim gradskim ulicama stvarajući time zaglušujuću buku. Tako su uspjeli stvoriti dojam dobro organizirane obrane grada, a uskoke su uvjerili da su im nanijeli znatne gubitke. Uz nekoliko poginulih i neobavljena posla (uspjeli su opljačkati samo jednu zgradu), razbješnjeni uskoci natjerani su u bijeg, a na povratku su napali i temeljito opljačkali i opustošili Plomin.

 

Dan 20. siječanj slavi se kao Dan Sv. Sebastijana, te su ga Labinjani, smatrajući ga zaslužnim za uspješnu obranu svoga grada, u znak zahvalnosti uzeli za svoga trajnog zaštitnika.

Na kraju, važno je napomenuti da se ova bitka odigrala ispred glavnih gradskih vrata Sv. Flora, a ne kod tzv. Uskočkih vrata, kako bi se dalo zaključiti po njihovom imenu.

 

zidine sv. flor uskočka vrata labinske legende bitka s uskocima uskoci povijest zanimljivosti plomin
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati