LABINSKE ISKRICE: Tullio protiv Tulija

LABINSKE ISKRICE: Tullio protiv Tulija

4.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Zabava

Zahtjev Tullija Vorana o proglašenju cijelog Labina dvojezičnim gradom, u proteklom mandatu predsjednika Gradskog vijeća Labina, te najuglednijeg i najutjecajnijeg ovdašnjeg Talijana, iznijet potkraj proteklog tjedna na sjednici vijeća nacionalnih manjina, iznenađenje je samo za one koji ne poznaju dobro ovdašnje političke prilike. Naime, Vorano kao predstavnik ovdašnjih Talijana, kojih prema posljednjem popisu stanovništva ima oko 250, osoba s najdužim stažem u gradskim tijelima za protekle i ove države, sličan je zahtjev iznio i prije nekoliko godina, ali je on prošao dosta nezapaženo.

Tada je bilo i zahtjeva za otvaranjem talijanske osnovne škole, ali se od toga odustalo kada se shvatilo da za nju ne bi bilo dovljno djece, koje je, uostalom, sve manje u postojećim školama. Isti razlozi nisu bili zapreka za otvaranje odjeljenja na talijanskom jeziku u starom Labinu, kojega pohađaju djeca čiji je materinji jezik hrvatski, što nikome ne smeta za njegovo djelovanje. Kao uostalom ni dječji pjevački zbor Minicantanti pri Zajednici Talijana, koji bi bez djece koje često puta i ne znaju što pjevaju, mogao djelovati tek kao klapa, koje su ovdje sve popularnije, ako je suditi po novcima koje se za njihov nastup ove godine izdvojilo iz gradskog proračuna.

 

Postavljanjem dvojezičnih ploča s nazivima trgovima i ulicama sredinom protekle godine učinio se novi korak prema dvojezičnosti starog Labina, u kojem se do kraja 2. sv. rata i odlaska Italije govorilo isključivo talijanski, iako izgleda da tim činom nisu bili do kraja zadovoljni pripadnici Zajednice Talijana, obzirom da je posao učinjen dosta traljavo uz izbjegavanje verifikacije nedavne prošlosti i povijesnih ličnosti ovog kraja iz redova Talijana.

 

Premda labinski IDS i Zajednica Talijana ovdje vrlo tijesno surađuju prvi prijedlog Vorana o proglašavanju cijelog Labina, uključujući i njegov novi dio u kojem živi velika većina njegovih stanovnika, u toj je stranci ocijenjen kao nerealan pa se preko njega olako prošlo. S pravom se tada ocijenilo, a tako se smatra i danas, da dvojezičnost unutar stare, povijesne jezgre zadovoljava sve strane, dok bi postavljanje naziva Albona na mjesto gdje Labin to nikada nije bio, imalo prije svega političke ambicije, bez obzira na pozivanje na povijest.

 

U prošlosti taj se dio nazivao Suburbio, dakle predgrađe Labina, za Mussollinija je 1942. godine nastao Pozzo Littorio d'Arsia, da bi se unutar Jugoslavije najprije nazvao Podlabin, a potom spojio s Labinom. Može se danas pozivati na prve poslijeratne godine i masovni odlazak Talijana, ali i istarskih Hrvata, ali sve ne ide ni slučajno u prilog zahtjeva Tullija Vorana. Time je zatekao i njegovog imenjaka Demetliku, koji mu je dosad ispunjavao svaku želju, ukoliko nije narušavala interese IDS-a, čime mu je napravio medvjeđu uslugu.

 

I drugi zahtjev Vorana okrenut je svom donedavnom političkom partneru Demetliki i aktualnom gradonačelniku, kojemu s pravom zamjera što turistički putokazi unutar starog grada osim na hrvatskom nisu napisani uporedo i na talijanskom jeziku, što bi bilo u duhu dvojezičnosti, ali i uvažavanja povijesnog kontinuiteta grada Albone, kako se još i danas zove vrh jedne planine u austrijskoj pokrajini Voralberg! Zanimljivo je da je prije tri godine, kada su smeđi putokazi postavljeni na starogradske trgove i ulice u samoj vlasti bio i Vorano, pa nije shvatljivo kako se mogao taj promašaj dogoditi. Pogotovo što su putokazi bili i još uvijek jesu, šaka u oko a zbog viška nepreciznih informacija više su zbunjivali nego informirali.

 

Nakon opravdanih kritika gradska uprava  je bila mišljenja da treba postaviti nove ploče, ovog puta uz hrvatske, s još talijanskim i engleskim jezikom, ali se do sada nije ništa promijenilo. U ime Zajednice Talijana zahtjev za izmjenu ploča, uz nove troškove, upućen je potkraj protekle godine godine, bez odgovora do današnjih dana. Iz toga bi se moglo zaključiti da se aktualna labinska vlast oglušuje na zahtjeve talijanske manjine, kada se ne bi znalo da se opa slično ponaša i prema drugim problemima.

U svakom slučaju ovakav zaplet ne odgovara ni Tulliju, predsjedniku Gradskog vijeća u proteklom mandatu i voditelju Narodnog muzeja, a ni i Tuliju, ondašnjem i sadašnjem gradonačelniku nekadašnjeg rudarskog grada, koje uz ime povezuje i članstvo u Zajednici Talijana Labina. (M. Milevoj)

Tulio Vorano Demetlika vlast IDS politika osvrt
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati