Kriptirajte povjerljive datoteke

Kriptirajte povjerljive datoteke

18.8.2009. // PC Chip // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Zaštitite podatke osjetljivog sadržaja jednostavnim i posve besplatnim alatom za kriptiranje datoteke.

Podatke osjetljivog sadržaja možemo zateći na računalu gotovo svakog iole iskusnijeg korisnika, no malen je broj onih koji doista vode računa o potrebi njihove zaštite. Uostalom, ako ste na poslu ili kod kuće prisiljeni dijeliti računalo s još nekim korisnikom, zacijelo ste i sami, bar jednom, iskusili koliko je važno imati "kutak za sebe" i štititi svoju privatnost.

Zaštita kriptiranjem

Iako postoji nekoliko metoda zaštite privatnosti (primjerice, jedna od zanimljivijih sastoji se od kreiranja skrivene i lozinkom zaštićene mape namijenjene odlaganju povjerljivih datoteka, o čemu smo detaljnije pisali u broju 165), ovog ćemo se puta osvrnuti na zaštitu podataka kriptiranjem. Naravno, uvijek će se naći kriptografski maheri koji bi na temu efikasnosti zaštite mogli prezrivo frknuti nosom dodajući kako se i do zaštićenih podataka može doprijeti uz dovoljno znanja, truda, vremena i novca. Međutim, iako to nije nimalo sporno, imajte na umu sljedeće - što je kompleksnija šifra koju se odlučite koristiti, težim, sporijim i, u konačnici, manje isplativim učinit ćete posao svakome onome tko je nastoji otkriti, pa bi upravo u tome valjalo tražiti praktičnu vrijednost kriptografskih alata.

Uvrštavanje u projekt

 

 

Iz popriličnog mnoštva kvalitetnih alata ove namjene odlučili smo vam predstaviti vrlo jednostavan, funkcionalan, ali i posve besplatan program pod nazivom Kruptos 2, čiju instalacijsku datoteku (veličine 2,1 MB) možete preuzeti sa stranice www.kruptos2.co.uk/files/k2.zip.

Nakon nekoliko uobičajenih klikova u postupku instalacije, s prvim ćete pokretanjem Kruptosa 2 najprije moći provjeriti je li u međuvremenu objavljena nova verzija programa (Check for updates), no automatsku provjeru možete i isključiti (Turn automatic update checking off). Namjeravate li šifrirati samo jednu datoteku, uvrstite je u projekt prateći putanju Project - Add File. Ako želite zaštititi sve datoteke u nekoj mapi, praktičnije je odabrati opciju Add Folder.

 

Kriptiranje datoteka

Datoteke koje ste uvrstili u projekt možete kriptirati opcijom Encrypt u izborniku Project. Alternativno, to biste mogli učiniti izravno iz Windows Explorera tako da desnom tipkom miša kliknete na određenu datoteku te iz kontekstnog izbornika odaberete Kruptos 2 - Encrypt file. U dijaloškom će vas okviru dočekati nekoliko opcija, no za brzo kriptiranje dovoljno je upisati lozinku kojom kanite zaštititi datoteku (prilikom upisivanja lozinke vrlo je korisno popratiti indikator njezine jačine), eventualno utipkati pitanje koje će vam poslužiti kao podsjetnik na postavljenu lozinku (Optional Hint) i još samo kliknuti na Encrypt.

Kako bi se datoteke dodatno zaštitile, njihov će originalni naziv biti automatski zamijenjen novim, sastavljenim od nasumičnog niza brojeva i slova. Ne svidi li vam se to što ni sami nećete znati o kojoj se kriptiranoj datoteci radi, u opcijama programa (Options) ovu zaštitu možete onemogućiti tako da u dijaloškom okviru uklonite kvačicu pokraj stavke Obfuscate Filenames.

 

Perolako dekriptiranje

Da biste dekriptirali datoteku, dostajat će vam samo dvostruki klik (alternativno, mogli biste kliknuti desnom tipkom miša na kriptiranu datoteku te iz kontekstnog izbornika odabrati Kruptos 2 - Decrypt file) i ispravno upisana lozinka. Za otvaranje datoteke nakon dekripcije ostavite kvačicu kraj stavke Open file after decryption, a za ponovnu enkripciju datoteke nakon njezina korištenja odaberite opciju Encrypt file after use.

Na samom kraju spomenimo i vrlo korisnu opciju za korisnike koji kriptirane datoteke namjeravaju nositi sa sobom (npr. na USB sticku). Naime, ako ih planirate dekriptirati na bilo kojem drugom računalu na kojem nije instaliran Kruptos 2, svakako iskoristite mogućnost kreiranja samoraspakiravajuće arhive (Project - Create Self-Extracting file). Potonja će opcija kriptirati datoteku i zatim je pretvoriti u izvršnu (EXE), pa je u tom slučaju samo potrebno upisati lozinku kako bi se datoteka ekstrahirala na označenu lokaciju. (Gordan Struić)

kriptiranje podaci PC zaštita tehnologija zaštita datoteka
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati