Koje su to biljke čuvarice zdravlja u kući?

Koje su to biljke čuvarice zdravlja u kući?

24.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Prema istraživanju NASA-e, pojedine sobne biljke u roku od 24 sata mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima boravimo. Saznajte o kojim je točno kućnim biljkama riječ i gdje ih u domu treba postaviti kako bi bile djelotvorne.

Kućne biljke, osim što ukrašavaju naš dom, vrijedne su čuvarice našega zdravlja. One pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres, šire pozitivnu energiju, štite nas od buke, uljepšavaju prostor, suzbijaju neugodne mirise, a od nas traže samo malo vremena i pažnje.

Biljke pročišćuju i osvježuju zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kisik.

Čudotvorne sobne biljke

Jedno od zanimljivih istraživanja vezanih uz uporabu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvježavanja zraka provela je NASA ranih 90-tih godina prošlog stoljeća.

Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u uredu.

U te komore, svakodnevno bi se ubacila točno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmjerila bi se količina štetnih tvari u zraku, te usporedila s količinom izmjerenom prije zagađivanja.

Rezultati su bili iznenađujući. Vjerovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Evo tih čudotvoraca:
• gerber
• margarita
• krizantema
• afrička ljubičica
• orhideja
• filodendron
• sanseverija
• dracaena (drvo života)
• spathyphillum (mirni ljiljan)
• bršljan
• aloa vera
• različite vrste palmi
• paprat
•čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum) 

Od brojnih zagađivača zraka kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehid. Ima ga u pjenama za izolaciju, ljepilu, iverici, plastici, papirnatim maramicama i ubrusima, sagovima, zavjesama, osvježivačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za njegu lica, tijela i kose.

Iz tog razloga, izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo unijeti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije.

Osim što pročišćavaju zrak od toksičnih tvari, biljke ga također oplemenjuju negativnim ionima, koji kronično nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni ioni uvelike poboljšavaju lošu kvalitetu zraka, uzrokovanu rasvjetom, grijanjem i djelovanjem klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja.

Istraživanja potvrđuju da negativni ioni značajno utječu na naše zdravlje: vitaliziraju stanice, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

Gdje smjestiti biljku u domu?

Po feng shuiju, pravilnim odabirom i smještajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tijela.

U tom smislu, feng shui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja.

Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a svježe cvijeće u dom unosi sreću i bogatstvo.

Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom, jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u sjeverne kutove prostorija.

Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu unijeti previše agresivne 'muške' energije, pa s njihovim smještajem u dom valja biti oprezan.

Crveno i žuto podiže energiju, plavo i ljubičasto umiruje

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećat će uspješnost vaših pothvata i donijeti vam sreću u poslu.

Sukladno tomu, treba izbjegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i sjeveroistok.

Također, drži se da biljke oštrih listova negativno djeluju na auru, te mogu odbiti klijente.

U domu bi trebalo izbjegavati takve biljke smjestiti uz pokućstvo na kojem sjedimo ili ležimo, jer mogu oslabiti imunitet.

Crveno i žuto cvijeće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i djeluje umirujuće.

Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminira štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja.

Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak.

 

Izvor: Vinkovci.com.hr

 

biljke zdravlje prevencija toksini orhideje kućne biljke
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati