Još uvijek ništa od inteligentnih računala

Još uvijek ništa od inteligentnih računala

13.10.2008. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Turingov test, u kojem se pred računala stavlja zahtjevan zadatak da u razgovoru sa živom osobom istu uspiju prevariti da se s druge strane također nalazi živa osoba, a ne stroj, pokazao se kao nepremostiva prepreka za šest računala koja su ga ove nedjelje pokušala proći.

Proteklog tjedna izvijestili smo vas o novom pokušaju znanstvenika da računala polože test legendarnog matematičara i oca modernih računalnih znanosti Alana Turinga. Iako su znanstvenici uključeni u projekt izuzetno zadovoljni rezultatima pojedinih računala uključenih u test, Turingov test ostao je nepremostiva prepreka.

Alan Turing odredio je 1950. godine granicu prolaska testa na 30 posto - kad bi računalo uspjelo zavarati 30 posto sudaca da razgovaraju sa stvarnom osobom, test bi se smatrao položenim. Najbliže ovoj granici približilo se računalo nazvano Elbot, koje je postiglo uspjeh od 25 posto.

'Ovo je izuzetno uzbudljiv dan jer su se dva računala vrlo približila prolasku zahtjevnog Turingovog testa', izjavio je Kevin Warwick sa Sveučilišta Readin, koji je bio jedan od organizatora ovog događanja. Više o cijeloj stvari pročitajte na ovoj adresi

računala umjetna inteligencija matematika znanost tehnologija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati