Još glazbenih festivala najavljuje odlazak iz Hrvatske

Još glazbenih festivala najavljuje odlazak iz Hrvatske

25.3.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Udruga koncertnih promotera Promo nastavlja borbu za izjednačavanjem stope PDV-a na ulaznice za koncerte sa stopom od 5% PDV-a koja je propisana za kino ulaznice i koja će biti konkurentna ostalim zemljama Europske unije u kojima se stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerti, kina i kazališta) kreće od 3-10%.

 

Ranije smo upozoravali, a našem se apelu pridružila i Hrvatska glazbena unija, da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj te selidbu velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje gdje je stopa PDV-a na događanja u kulturi znatno manja. Najveći hrvatski glazbeni festival s neospornim svjetskim ugledom INmusic festival već je najavio preseljenje u susjednu Sloveniju. Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe Burning Sea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDV-a na ulaznice sada najavljuju i organizatori Outlook i Dimensions festivala. Radi se o festivalima od ogromnog gospodarskog značaja za Grad Pulu i Hrvatsku. Podsjetimo da je samo Outlook festival u zadnje tri godine privukao oko 40 000 posjetitelja koji su ostvarili preko 70 000 noćenja. Procjenjuje se da su posjetitelji generirali pulskom gospodarstvu oko 80 milijuna kuna prihoda, što je direktan rezultat postojanja velikog glazbenog festivala.

 

Na dosadašnji veliki medijski interes i neospornu podršku javnosti smanjenju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na razumnih 5%, Porezna uprava očitovala se jednim priopćenjem u kojem se ne navodi niti jedan argument zašto su odbili prijedlog Ministarstva kulture za izjednačavanjem PDV-a za koncerte i kino ulaznice, jedino se pokušava stvoriti privid normalnosti i pravičnosti isticanjem mogućnosti iskorištavanja pretporeza od strane privatnih organizatora. Tu mogućnost imaju i svi organizatori u Europi gdje je stopa PDV-a za koncertne ulaznice tri puta niža, tako da je nekonkurentnost organizatora u Hrvatskoj neosporna. S druge strane hrvatskim državnim organizatorima (koji ne mogu odbijati pretporez) država plaća sve plaće, država plaća hladni pogon, država im je kupila razglase i izgradila dvorane, te konačno država pokriva gubitke neracionalnog poslovanja, tako da je nepravedan i neustavan položaj privatnih organizatora spram državnih također neosporan. Ako će sve to država plaćati i privatnim organizatorima, vrlo rado ćemo prihvatiti i nemogućnost odbijanja pretporeza.

 

Evidentan je doprinos koncerata i festivala turizmu, općem gospodarstvu te promociji Hrvatske u svijetu. Stoga još jednom pozivamo Ministarstvo financija da podrži prijedlog Ministarstva kulture o smanjivanju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na 5% kako bi organizatori ostali konkurentni u vlastitoj zemlji te kako bi se spriječio egzodus kvalitetnih i popularnih manifestacija koje, ukoliko se na vrijeme prepozna njihova vrijednost, kratkoročno i dugoročno Hrvatskoj mogu donijeti samo boljitak.

Pula koncerti Dimensions INmusic Outlook PDV party elektronska glazba odlazak EU ulaznice Promo kina kazališta događaj konkurencija Burning Sea Zadar
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati