James Ivory stigao u Pulu

James Ivory stigao u Pulu

13.7.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Na 58. Festival igranog filma u Puli stigao je veliki američki redatelj James Ivory, kojem je ove godine posvećena festivalska retrospektiva. Ivory će večeras (srijeda, 13. srpnja) u 21.30 na pulskom Kaštelu osobno predstaviti svoj film Bijela grofica s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson. U subotu, 16. srpnja održat će konferenciju za medije s početkom u Festivalskom centru 13.15, a te večeri biti će mu tijekom svečanog otvaranja u Areni uručena i Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Konačno, u nedjelju, 17. srpnja u 19 sati održat će razgovor s publikom nakon projekcije svog filma Bostonci kojim se zaključuje njegova retrospektiva u Puli. Osam filmova iz retrospektive gostovat će u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU od 17. srpnja.

Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i velik broj festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscara te nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala.

Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključuje jedanaest filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke.

 

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je Shakespeare Wallah iz 1965., a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i Žega i prašina (Heat and Dust, 1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi.

Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: Europljani (The Europeans, 1979) i Bostonci (The Bostonians, 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom Kvartet (Quartet, 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, Robovi New Yorka (Slaves of New York, 1989) te Razvod na francuski način (Le Divorce, 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts.

Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove Soba s pogledom (A Room With a View, 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; Maurice (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te Na kraju dana (Remains of the Day,1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je Bijela grofica (White Countess, 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini. 

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom Bijele grofice koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazana u Rijeci i Dubrovniku.

 

PR

 

pula film festival pff 58.pula film festival james ivory
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati