In memoriam: Dražen Vrdoljak (1951 - 2008) (Video)

In memoriam: Dražen Vrdoljak (1951 - 2008) (Video)

9.5.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Glazba

Nakon duge i teške bolesti u 57. godini života preminuo je Dražen Vrdoljak, potvrdio je Slaven Franjević iz Hrvatske glazbene unije.

Dražen Vrdoljak dugi niz godina borio se s bolešću jetara, a 2001. godine dijagnosticirana mu je ciroza i podvrgnut je transplantaciji.

 

Bio je dugogodišnji član Hrvatske glazbene unije i Hrvatskoga novinarskog društva te dobitnik nekoliko Porina čiji je i pokretač.

 

Dražen Vrdoljak rođen je u Splitu, u kojem završava školovanje i 70-ih godina počinje raditi kao novinar i glazbeni kritičar prvo u omladinskim novinama, a kasnije piše za Večernji list, Vjesnik i Slobodnu Dalmaciju. Temama se osvrtao na pop, rock, jazz i zabavnu glazbu, a zatim je uplovio u vode radijskih i televizijskih medija.

Bio je neizbježno lice popularne glazbe 70-ih godina i sudjelovao je u produkciji prvog albuma Buldožera 1975. Godine 1981. s Darkom Glavanom piše knjigu o Bijelom dugmetu pod naslovom "Ništa mudro", sudjeluje u organizaciji glazbenih manifestacija poput Univerzijade 1987., Eurosonga 1990., Croatian Music Aida, klupskih programa u vrijeme uzleta novog vala (GSC Kulušić i Lapidarij) i mnogih koncerata od kojih je napamtljiviji onaj Rolling Stonesa 1998. u Zagrebu.

 

Bio je suradnik Leksikografskog zavoda Hrvatske i godišnjaka Euro Pop Book. Od 1977. struku glazbenog pisca primjenjuje u diskografiji na desecima albuma i antologija.

 

Osobito je zaslužan za pokretanje diskografske nagrade Porin, jer je kao prvi tajnik Upravnog odbora (1994., 1995.) svojim inicijativama pomogao da se početna ideja o hrvatskom Grammyju razvije u desetogodišnju krovnu instituciju hrvatske diskografije.

Dobitnik je Porina za najbolji komentar/bilješku albuma Soul Fingers Live in B. P. Club (1995.), za najbolji kompilacijski album (izvan klasične glazbe) "Ritam kiše" iste godine i kao glazbeni producent najboljeg albuma zabavne glazbe Tedi Spalato Live in Lisinski (2001.). Porina za posebni doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji dobio je 2004. godine.

 

Branimir Johnny Štulić 1988 interview with Dražen Vrdoljak

 


 

 

Izvor: http://www.hdu.hr/porin/htm/DrazenVrdoljak.htm

Dražen Vrdoljak glazbeni kritičar glazba novinar in memoriam glazba
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati