Hrvatski znanstvenici povrće konzerviraju ultrazvukom

Hrvatski znanstvenici povrće konzerviraju ultrazvukom

4.2.2009. // Total Portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Hrvatski znanstvenici novom tehnologijom konzerviranje povrća postavljaju nove trendove u prehrambenoj industriji, njezinim korištenjem ne nastaje otpadni materijal, a utrošak energije je minimalan!

Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) i zagrebački Prehrambeno-biotehnološki fakultet potpisali su danas Ugovor o financiranju projekta "Razvoj tehnologija za konzerviranje povrća uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova", vrijedan više od 2,5 milijuna kuna.

 

Projekt će se financirati sljedeće dvije godine kao dio HIT-ova programa TEST. Njime se financiraju pretkomercijalne istraživačke djelatnosti razvoja novih tehnologija do faze izradbe prototipa.

Dosadašnjim postupkom konzerviranja povrća dobivali su se proizvodi lošije kvalitete jer postupkom pasterizacije proizvod omekša, a uz to se troši velika količina toplinske energije. Zbog djelovanja topline, gube se vrijedne nutritivne komponente kao što su vitamini, proteini, esencijalna ulja, mineralne tvari i drugo.

Projekt će omogućiti tržišnu ponudu kvalitetnijih proizvoda s manjom cijenom proizvodnje i manjom potrošnjom energije.

Hrvatski znanstvenici tom tehnologijom, kako je rečeno, postavljaju nove trendove u prehrambenoj industriji, njezinim korištenjem ne nastaje otpadni materijal, a utrošak energije je minimalan.

Već je dogovorena suradnja s hrvatskim proizvođačima povrća u provedbi projekta te tržišna primjena.

 

znanost hrana konzerviranje povrće ultrazvuk
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati