Godišnjica rođenja jazz pijanista Dukea Ellingtona (VIDEO)

Godišnjica rođenja jazz pijanista Dukea Ellingtona (VIDEO)

29.4.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Glazba

29. travnja - Na današnji dan 1899. u Washingtonu je rođen pijanist, dirigent i skladatelj jazz glazbe Duke Ellington. Njegov opus obuhvaća klavirska djela, pjesme, orkestralne skladbe, scensku i filmsku glazbu, aranžmane i operu Boola. Umro je 24. svibnja 1974. u New Yorku.


S glazbenom izobrazbom počeo je još kao sedmogodišnjak, a najraniji utjecaj na njega imali su tadašnji ragtime pijanisti. Godine 1922. preselio se u New York. Četiri godine kasnije osniva vlastiti jazz-orkestar, koji je ubrzo stekao ugled najboljeg sastava te vrste. Tridesetih godina gostuje po Europi, a poslije rata nastupa u Metropolitanu i Carnegie Hallu.


U njegovu ansamblu, u kojem sviraju ponajbolji jazz instrumentalisti i koji je ostao uzorom jazz orkestrima, solisti imaju potpunu slobodu improvizacije, a zvuk cjeline pod izravnim je utjecajem europskog impresionizma.


Sam Ellington bio je svirač glasovira virtuozne tehnike i iznimno profinjenog izvođačkog kolorizma. Kao skladatelj stvara s lakoćom, a mnoge od njegovih 1500 skladbi imaju antologijsku vrijednost. Prošao je kroz četiri stvaralačka razdoblja; najprije kroz tzv. jungle stil, za vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je pod utjecajem swinga, do sredine pedesetih egzotike, a u djelima četvrtog razdoblja u cjelinu zaokružuje sva dotadašnja traženja i utjecaje.


Od njegovih najvažnijih priznanja treba spomenuti počasne doktorate na Harvardu i Yaleu, te izbor za člana Kraljevske glazbene akademije u Stockholmu, kao prvog jazz glazbenika. Njegov nadimak iz djetinjstva, koji u prijevodu znači Vojvoda, postao je istoznačica za vrhunski jazz.

 

Edward Kennedy „Duke“ Ellington (Washington, 29. travnja 1899. - New York, 24. svibnja 1974.), američki pijanist, dirigent i skladatelj jazz glazbe

Od 1926. godine nastupa s vlastitim orkestrom po Americi i Europi, a poslije rata širom svijeta. Jedan je od stvaratelja orkestralnog stila u jazzu. Najpoznatije kompozicije: "Solitude", "Sophisticeated lady" i "Mood indigo", a skladao je i višestavačna koncertna djela, balet, musicale te filmsku i scensku glazbu. U svojim aranžmanima i kompozicijama razvio je svoj specifični "Ellington sound", koji je u zvučnim bojama pod utjecajem glazbenog impresionizma.

 

Duke Ellington - Satin Doll

 

Duke Ellington jazz pijanist godišnjica rođenja glazba kompozicija Edward Kennedy
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati