Filmovi Von Triera i Havela u Puli

Filmovi Von Triera i Havela u Puli

5.7.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Međunarodni program Europolis-Merdijani 58. Festivala igranog filma u Puli kompletiran je s još jednim filmom s ovogodišnjeg Festivala u Cannesu i jednim s Festivala u Karlovym Varyma, te će se tako ove godine u tom programu naći ukupno 22 naslova.

Iz Cannesa stiže »Melankolija« danskog redatelja Larsa Von Triera u kojoj
u glavnim ulogama nastupaju Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg i Kiefer Sutherland. Za ulogu djevojke Justine koja se otuđila od obitelji na vlastitu vjenčanju, a sa sestrom Claire ponovo je zbliži mogućnost skore propasti svijeta, Kirsten Dunst dobila je u Cannesu nagradu za najbolju glumicu.

 

Publika Pulskog festivala imat će priliku vidjeti i češku humornu dramu »Odlazak« češkog pisca i državnika Vaclava Havela, koja će međunarodnu premijeru imati u Karlovym Varyma. Glavni je lik nekoć visokopozicionirani političar koji broji zadnje dane u službenoj vili, a dok pakira stvari, njegov se svijet ruši.

U novom programu Puladok u kojem se prikazuju filmovi vezani za povijest Festivala igranog filma u Puli i hrvatskog filma biti će prikazana 3 dugometražna dokumentarca: »Pod udarom cenzure« Silvia Miroščiničenka u kojem o cenzuri u Hrvatskoj u vrijeme socijalističke Jugoslavije, uz inserte iz filmova, govore brojni cenzurirani redatelji te filmski povjesničari i kritičari; »Cinema Komunisto« beogradske redateljice Mile Turajlić, nagrađivana filmska priča o Titovu kinooperateru, usponu i padu Avala filma, žanru partizanskog filma i Pulskom festivalu; te »Ena« Jakova Sedlara o filmskoj i kazališnoj karijeri glumice Ene Begović, s velikim brojem inserata iz njenih uloga i izjava onih koji su s njome surađivali.

Kompletan program 58. Festivala s rasporedom projekcija i festivalskih događanja objavljen je na web stranici Festivala.
 
 

pula film festival pff 58.pula film festival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati