Filmoteka: Unthinkable (Nezamislivo)

Filmoteka: Unthinkable (Nezamislivo)

4.4.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Unthinkable

Režija: Gregor Jordan

Glume: Michael Sheen, Samuel L. Jackson, Carrie-Ann Moss, Brandon Routh, Stephen Root, Lora Kojović

kratki sadržaj
Radnja filma temelji se na izmišljenoj priči o teroristu Stevenu Youngeru (Michael Sheen), koji u tri velika američka grada postavi nuklearne bombe, spremne za detonaciju nakon isteka četiri dana. Tipično, vojska i tajne agencije ulove Youngera, no igrom slučaja upletu i istražiteljicu FBI-a Helen Brody (Carrie-Ann Moss) u slučaj. I zatim u igru dolazi očekivani ‘šećer na kraju’: nemoćne agencije ne uspijevaju izvući lokacije bombi, pa u istragu uključe svoje ‘tajno oružje’ – brutalnog, ali efektivnog ispitivača pod maštovitim imenom H (Samuel L. Jackson). Iako se premisa čini tipično američkom i doista se ne trudi istaknuti van zadanih okvira terorističkih napada i opasnosti koju oni nose voljenoj američkoj Majčici-zemlji, „Unthinkable“ svejedno drži pred ekranom do zadnje napete sekunde.

Film sadrži sekvence rigoroznog i gnjusnog mučenja. Bar ga prati takvo upozorenje. Realnost je da film nije ispunjen ‘cvijećem i zagrljajima’, no ne prikazuje gotovo ikakve ozljede ili ‘sjeckanje’ na ekranu. Drži ih daleko van kadra, uz vrištanje Youngera i uvjerljivu glumu H-a, koje prikazuje u prvom planu. Upozoravam, film sadrži par ‘težih’ scena, ali s njima nije dorastao ni prosječnom hororu, a kamoli npr. serijalu „Slagalice strave“. Ono na što „Unthinkable“ cilja je definiranje granica ljudskog ponašanja i kreiranja linije dobrog i lošeg u svakom od nas.

Već od početka filma, shvatiti ćete da je lik agentice Brody osmišljen za održavanje balansa s ‘luđaštvom’ H-a. Osjećajna, no metodična u svom poslu, Brody je ocrtana kroz kvalitetnu interpretaciju usamljene ‘poslovne’ žene, koja do kraja filma i sama nauči što znači izgubiti kontrolu. Carrie-Ann Moss je, dakle, odlično odradila ulogu.

Younger se čini kao izgubljeni dječak u nečem mnogo većem od njega samog, no ipak pokazuje tanku liniju religioznog fanatizma, koju Michael Sheen vjerno prenosi, pa će vam i on, kao lik, od samog početka ‘mirisati na sumnjivo’.

H je, s druge strane, vođa cijele predstave. Njegov lik se toliko puta izgradio i slomio u mojoj glavi, da smatram da je redatelj u potpunosti uspio u svojoj namjeri interpretacije njegova mentalnog stanja. Samuel L. Jackson naprosto glumi luđaka. I to ne bilo kakvog, već onog opasnog tipa. Inteligentnog luđaka.

Možda je ta gluma i donekle predvidljiva kada znamo da se radi o Jacksonu, no kvaliteta kojom on ocrtava čovjeka bez moralnih načela, po kojem je ‘sebično’ prestati mučiti, jer se tu „radi o većim stvarima od tebe i mene“ (kako H i sam kaže u filmu), zastrašujuća je.

Od istaknutih uloga valja spomenuti i H-ovu ženu Rinu, koju glumi ‘domaća’ Lora Kojović. Iako ima kratku pojavu i svega par rečenica u filmu, Kojović je stvorila veoma upamtljivu dimenziju supruge pomahnitalog ispitivača, koja nosi mračnu tajnu iz svoje prošlosti
 

LC komentar:

-ocjena 7/10 - stvarno jedan zanimljiv film, napet do samog kraja -zanimljivo pitanje koje se provlači kroz film - "da li postoje granice ljudskog ponašanja do kojih se smije ići odnosno koje se ne mogu preci" (tipa da li je opravdano mučiti osobu i pri tom koristiti sva moguća sredstva ako bi to pomoglo spašavanju tisuću života)

film filmoteka Gregor Jordan psihološki triler
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati