Filmoteka: The Terminal (Terminal)

Filmoteka: The Terminal (Terminal)

20.4.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: The Terminal (2004.)

Režija: Steven Spielberg
 
Uloge:Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Barry Shabaka Henley, Chi McBride, Diego Luna, Kumar Pallanatucci, Zoe Saldana
 
Scenario:   Sacha Gervasi i Jeff Nathanson
 
Producent/i:   Steven Spielberg, Walter F. Parkes, Laurie MacDonald

kratki sadržaj

Imigrant Viktor Navorski (Tom Hanks), bježeći iz svoje ratom opustošene istočnoeuropske državice, stiže na američki aerodrom. Tamo saznaje da je za vrijeme leta njegova država kapitulirala i više ne postoji, što bi značilo da njegova putovnica i svi potrebni papiri nisu više važeći. Kako se ne može vratiti nazad, a ne može kročiti niti na američko tlo, Navorski započinje svoj život na aerodromskom terminalu.
 
Tamo susreće cijelu lepezu likova, poput Dixona, strogog šefa osiguranja koji ga baš i ne podnosi, te prekrasnu stjuardesu Ameliju (Catherine Zeta-Jones). Steven Spielberg i Tom Hanks očito jako vole raditi zajedno ('Spašavanje vojnika Ryana', 'Ulovi me ako možeš'..), a što je najvažnije, rezultati tih suradnji do sada su bili solidni i kvalitetni.
 
Ovaj put odlučili su obraditi istinitu priču Merhana Karimija Nasserija, iranskog izbjeglice koji je sticajem okolnosti ostao 'zatočen' na francuskom aerodromu 1988. U Francuskoj je 1994. već snimljen film s tom temom ('Tombes du Ciel'), a Nasserijevu priču možete podrobnije proučiti i na snopes.com.
 
Terminal se reklamira kao životna priča koja govori o usamljenosti unatoč tome što te okružuje tisuće ljudi svakoga dana, govori o slobodi i zarobljeništvu (zaštitar Dixon jednako je zatočenik toga mjesta kao i Navorski). Radnja ovdje nije na prvom mjestu. Humor u filmu pretendira na stil onog Chaplinovog ili Keatonovog - savršena mješavina smijeha i tuge. A za spomenuti je i impresivna scenografija: večina je filma snimana na za tu priliku izgrađenom golemom aerodromskom setu na kojem su se veliki brandovi takmičili tko će napraviti veću i vjerniju repliku svojih butiga sa što većim i vidljivijim logom koji fleša u filmske kamere, kino platna, tv ekrane.... i naše novčanike.
 
Hvaljena je i kamera velikog Janusza Kaminskog, te muzika poznatog filmskog kompozitora Johna Williamsa. No usprkos ovim individualnim pohvalama, čini se da je film zakazao tamo gdje je najmanje smio - kod glavnog glumca i redatelja pa se nakon premijere, i američke i europske, moglo čuti kako je ovo najgora suradnja dua Hanks/Spielberg do sada. 
 
izvor: http://www.filmski.net/ LC komentar:

-ocjena 6/10 sasvim solidan film, da se pogledati

film filmoteka komedija Steven Spielberg
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati