Filmoteka: The Post (2017)

Filmoteka:  The Post (2017)

3.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Novine (eng. The Post) je američki politički triler iz 2017. godine čiji je producent i redatelj Steven Spielberg, a scenaristi Liz Hannah i Josh Singer. Radnjom smješten u rane 70-e godine prošlog stoljeća, u filmu su glavne uloge ostvarili Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Carrie Coon i Matthew Rhys. U središtu priče su novinari Washington Posta i New York Timesa koji su objavili tzv. Pentagonske papire - tajne dokumente koji se odnose na političko-vojnu involviranost SAD-a u državu Vijetnam.

Snimanje filma započelo je u svibnju 2017. godine u New Yorku. Film je svoju svjetsku premijeru imao u interaktivnom muzeju Newseum u Washingtonu dana 14. prosinca 2017., a u ograničenu kino distribuciju u SAD-u je krenuo 22. prosinca iste godine. U široku kino distribuciju krenuo je 12. siječnja 2018. godine (u hrvatskim kinima film se započeo prikazivati dan ranije, 11. siječnja).

Film Novine pobrao je hvalospjeve filmske kritike, a posebno su hvaljeni glumački nastupi Streep, Hanksa i Odenkirka. Mnogi su kritičari usporedili filmski portret Nixonove administracije s onom Donalda Trumpa.[6][7] Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je Novine najboljim filmom 2017. godine, a časopis Time te Američki filmski institut proglasili su ga jednim od deset najboljih filmova godine.[8][9][10] Film Novine dobio je šest nominacija za nagradu Zlatni globus u kategorijama najboljeg filma (drama), najbolje glumice u drami (Streep), najboljeg glumca u drami (Hanks), najboljeg scenarija i najbolje originalne glazbe.[11]


Cijeli tekst ovdje


IMDB


LC komentar:

Zabavan povijesni film o borbi oko objavljivanja američke vojno - političke tajne. Mnoštvo različitih poznatih glumaca pridonosi dinamici. Obzirom da se radi o ekranizaciji stvarnih događaja, izostaje wow efekt, no to ne znači da film nije vrijedan gledanja. Film je inače nominiran za 2 nagrade Oscar.


film filmoteka recenzija američki film drama povijesni film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati