Filmoteka: The Killing (Pljačka)

Filmoteka: The Killing (Pljačka)

28.2.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Režija: Stanley Kubrick
Scenarij: Stanley Kubrick, Jim Thompson, Lionel White

Uloge: Sterling Hayden, Coleen Gray, Marie Windsor, Elisha Cook, Jr., Vince Edwards, Jay C. Flippen

kratki sadržaj
Johnny Clay (S. Hayden) je iskusni kriminalac koji okuplja ekipu vrhunskih profesionalaca da bi izveo milijunsku pljačku kladionice što će mu osigurati "povlačenje iz posla" i miran nastavak života. Iako je svaki detalj pozorno planiran i organiziran, već od prvoga trenutka neke stvari počinju izmicati nadzoru. Najprije cijelu priču slučajno saznaje pohlepna žena (M. Windsor) najslabijega sudionika, blagajnika Georgea Peattyja (E. Cook Jr.), a zatim niz nesretnih slučajnosti besprijekorno smišljen pothvat pretvara u konačnu katastrofu...

Besprijekorno izveden dramaturški postupak kronološkoga građenja napete priče s namjernim asinkronitetom potvrđuje da Kubrickova kasnija remek djela, od Lolite i Doktora Strangelovea pa do 2001: Odiseje u svemiru i Paklene naranče, nisu plod slučajnih nadahnuća već majstorskoga vladanja izričajem i besprijekorna umijeća strpljiva sklapanja malenih i naizgled nevažnih djelića u čvrstu konstrukciju.

Izvrsnoga suradnika Kubrick je imao u arhetipskom junaku američke B-produkcije, moćnome Sterlingu Haydenu, na čelu vrsnoga glumačkoga sastava. Klasik kriminalističkoga žanra koji se i danas gleda s jednakim užitkom i uzbuđenjem kao i u vrijeme nastanka otprije pola stoljeća.
 
izvor: http://mojtv.hr

LC komentar:

- ocjena 8/10 - jedan od prvih klasika Kubricka - stvarno odlicno gradi pricu

film The Killing filmoteka krim film kultni film Stanley Kubrick krimić
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati