Filmoteka: The French Connection / Francuska veza (1971.)

Filmoteka: The French Connection / Francuska veza (1971.)

7.1.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Francuska veza (eng. The French Connection) je film Williama Friedkina iz 1971. Film je nastao na istinitoj knjizi Robina Moorea, dok je scenarij adaptiran pa priča nema veze sa stvarnošću. Govori o dva njujorška policajca koji pokušavaju presresti pošiljku heroina koja stiže iz Francuske. Priča je temeljena na stvarnoj "Francuskoj vezi" (zloglasnoj narko-ruti kojom se iz Turske preko Francuske heroin dopremao u Sjedinjene Države). U glavnim ulogama su nastupili Gene Hackman (kao njujorški policijski detektiv Jimmy "Popeye" Doyle), Roy Scheider (kao njegov partner Cloudy) i Fernando Rey.

Film je dobitnik Oscara za najbolji film, a osim toga je osvojio nagrade u kategorijama najboljeg glavnog glumca (Gene Hackman), najboljeg redatelja, montaže i adaptiranog scenarija. Nominiran je za najboljeg sporednog glumca (Roy Scheider), najbolju fotografiju i zvuk.

 

115' akcija, krimi, drama

Režija:           William Friedkin

Uloge: Gene Hackman, Roy Schieder, Fernando Rey, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi

Scenario:        Ernest Tidyman

Producent/i:   Philip D'Antoni

Zemlja:          SAD

Izvor

 

 


LC komentar:

Odličan old school američki krimić. Pravo ga je zadovoljstvo gledati. Odlična gluma i atmosfera. Klasik, inače dobitnik mnogobrojnih nagrada. Preporuka.

film filmoteka francuska veza američki film krimić kriminalistička drama gene hackman
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati