Filmoteka: Sunshine

Filmoteka: Sunshine

8.6.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala: Sunshine
 
Režija:Danny Boyle
 
Scenario:Alex Garland 

Uloge:Rose Byrne, Cliff Curtis, Chris Evans, Troy Garity, Cillian Murphy, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Michelle Yeoh
 
kratki sadržaj 
Naša budućnost kakvu je vide Danny Boyle i Alex Garland uopće nije svijetla. I to doslovno. 50-ak godina od danas Sunce samo što se nije ugasilo, a čovječanstvu prijeti mračna smrt. No, ne predaju se ljudi tako lako pa u misiju šalju ekipu sa specijalnim teretom koji bi trebao udahnuti život umirućem Suncu. No, na putu ih omete poziv u pomoć kojeg je odaslao davno nestali svemirski brod, a nesretni slučaj dovest će do toga da ekipa neće imati izbora nego da otkrije što je uzrokovalo njegov nestanak.
Danny Boyle već je surađivao s Alexom Garlandom, prvi put na `Plaži`, a drugi put na `28 dana kasnije`. Njihova se treća suradnja uklapa u započeti niz koji povezuju najmanje dvije osobine. Prva je tema (ne)mogućnosti opstanka ljudske zajednice, bilo da je riječ o idiličnom ili post-apokaliptičnom okruženju, a druga je pokušaj revidiranja samoga žanra, bilo da je riječ o pustolovnini / distopiji ili pak o hororu. `Sunshine` također kroz sinegdohu govori o problematičnom odnosu između pojedinca i društva, a smještanjem u ambijent svemirskih brodova i putovanja, Boyle se uhvatio u koštac s jednim zaista posustalim žanrom – znanstvenom fantastikom.
Američka distribucija počinje u rujnu, no kako se film već prikazivao po nekim specijaliziranim festivalima, prve su kritike već pale. Kirk Honeycutt iz `Hollywood Reportera` nazvao je Sunshine `izvanrednim filmom, koji istovremeno funkcionira na visceralnim, psihološkim i duhovnim nivoima`, Jon Fortgang nazvao ga je `napetim trilerom i zasljepljujućim vizualnim iskustvom`, a Jonathan Dean iz `Total Filma` i Olly Richards iz `Empire Magazinea` slažu se da je Boyle `sredio još jedan žanr`. S druge strane, Derek Elley iz `Varietyja` kaže da film `poput padajuće zvijezde u početku sjaji, no na posljetku implodira u dramatičnu crnu rupu`, a slično Richu Clineu iz `Film Threata`, zanjerio mu je neuvjerljiv zaključak koji se htio sakriti tehničkim dostignućima u specijalnim efektima.
Ako nas pitate, Boyle je zaista snimio nešto potpuno drugačije – sajns fikšn disko-fantaziju u kojoj astronauti u svjetlucavim zlatnim i srebrnim odijelima izvode moonwalk u svemiru, usput popravljajući pokvarene panele. 
 

LC komentar:

-ocjena 3/10 basa sam se razocarao u ovaj film, definitivno preskocit

film filmoteka Danny Boyle svemir
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati