Filmoteka: Serenity / Bitka za budućnost (2005)

Filmoteka: Serenity / Bitka za budućnost (2005)

5.1.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

“Serenity” je epilog kultne serije “Firefly”. Bez ikakve sumnje, “Firefly” je jedna od najboljih znanstveno-fantastičnih serija svih vremena, a “Serenity” remek-djelo žanra koji ne pripada ljubiteljima žanra, već svima koji vole dobar film. Ukoliko niste gledali seriju, nakon ovako briljantnog filma, bez ikakve sumnje ćete potražiti sada već legendarnih 15 epizoda.

U 26. stoljeću vojna organizacija Alliance kolonizirala je galaksiju. Pobunjenici, poznatiji kao Independents, pružili su otpor totalitarnoj vojnoj vladavini. Nakon brutalnog građanskog rata pobunjenici su poraženi, a oni preživjeli dali su se u bijeg širom galaksije, kako ih ne bi dostigla kazna kao njihove suborce. Svemirom luta još jedna grupacija otpadnika, strah i trepet galaksije – Reaveri. Poznati po svojoj okrutnosti, Reaveri svoje neprijatelje masakriraju te ih jedu dok ovi umiru u strašnim mukama. Kapetan Malcolm "Mal“ Reynolds (Nathan Fillion), koji se u građanskom ratu borio na strani Independentsa, vođa je teretnog svemirskog broda “Serenity”. Zajedno sa svojom posadom, koju čine njegova prva časnica koja se borila s njim na strani pobunjenika, Zoe (Gina Torres), njezin suprug Wash (Alan Tudyk), mehaničarka Kaylee (Jewel Staite), plaćenik Jayne (Adam Baldwin), Inara (Morena Baccarin), koja je obrazovana "družica", koja pruža seksualne usluge klijentima diljem svjetova, te svećenik Book (Ron Glass), Mal i “Serenity” lutaju galaksijom u potrazi za profitabilnim poslovima, često onima ilegalne prirode, poput krijumčarenja i preprodavanja raznog vrijednog tereta onome tko najaviše ponudi. Stvari se dodatno kompliciraju kada na brod stignu Simon (Sean Maher) i njegova sestra River Tam (Summer Glau), koja ima natprirodne sposobnosti. Prije nego što ju je brat oslobodio, River je bila zatočenica Alliancea, koji ne odustaje od namjere da je vrati pod svoju okrilje.

“Serenity” je epilog kultne serije “Firefly”, čije snimanje je prekinuto nakon prve sezone. Obožavatelji su bilo toliko uporni da je Joss Whedon (“Angel”, “'Buffy the Vampire Slayer'”) dobio priliku završiti seriju dugometražnim filmom. Ako želimo biti površni, “Firefly” i “Serenity” nazvat ćemo znanstveno-fantastični vesternima te, iako kombinacija ova dva žanra zvuči zastrašujuće, u “Fireflyju” i “Serenityju”, ona funkcionira savršeno. Prije svega zbog toga što je Serenity puno slojevitije smišljen te se ne može ukalupiti u žanrovsku podjelu. Scenarij napisan besprijekorno, zanimljivi likovi perfektno razrađeni, inteligentnog humora i odličnih šala je napretek, akcije i specijalnih efekta koliko vam srce želi, a pri tome sve je izvedeno bez ijednog klišea.

 

 

IMDB

 

 


LC komentar:

Samo za istinske ljubitelje SF-a, film sam po sebi nije nikakav spektakl, a na momente podsjeća na TV pokušaje B produkcije.

sf film filmoteka
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati