Filmoteka: Ratatouille(Juhu-hu)

Filmoteka: Ratatouille(Juhu-hu)

31.1.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala: Ratatouille
 
Režija:Brad Bird
 
Scenario:Brad Bird

Glasovi:Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O'Toole, Brad Garrett, Janeane Garofalo, Will Arnett, Julius Callahan, James Remar, John Ratzenberger, Teddy Newton, Tony Fucile, Jake Steinfeld, Brad Bird, Laurent Spelvogel

kratki sadržaj
Remy živi u Parizu i ima dovoljno znanja i strasti da postane profesionalni kuhar. No, problem je u tome što je Remy – štakor! Za razliku od ostatka njegove štakorske obitelji, Remy ne želi jesti otpatke iz kanalizacije i uličnih kanti za smeće, nego umjesto toga bira fancy restorane, inspiriran Gusteauom, legendarnim pariškim kuharom. Jedne je noći Remy odlučio iskušati svoje vještine u Gusteauovoj kuhinji. No, budući da je bio neoprezan, otkrio ga je čistač Linguini, nespretni mladić koji radi u njegovoj kuhinji.
 
Njih dvojica sklapaju dogovor u kojem će Remy poput lutkara navoditi Linguinijeve ruke, skrivajući se pritom ispod njegove kape. Slasna jela koja zajedno spravljaju Gusteauov restoran dovode u centar pažnje pariških istreniranih nepaca, ali postavlja se pitanje – bi li restoran poslovao s jednakim uspjehom kada bi svi znali da se iza poslastica krije jedan štakor?
 
Posljednji Disney/Pixarov film 'Auti' bili su obavijeni velom neizvjesnosti – hoće li ova dva studija nastaviti svoju uspješnu suradnju ili će svatko krenuti svojim putem? Stotine milijuna zarađenih dolara samo na matičnome tržištu, izvrsna recepcija publike i kritike te dva osvojena Oscara za najbolji animirani film ('Potraga za Nemom', 'Izbavitelji') uvjerili su čelnike obaju studija da ne treba mijenjati konja koji pobjeđuje, dodali koju nulu više na čekove i zadovoljno prionuli na snimanje sljedećega filma.
 
A sudeći prema dosadašnjim reakcijama, Pixar nam je opet pripremio pravu poslasticu. 'Juhu-hu' ima čak 96 % pozitivnih recenzija na Rotten Tomatoesu, a kritičari ne štede na kulinarskim metaforama. Justin Chang iz 'Varietyja' kaže da su glavni kuhari u Pixaru spojili sve prave sastojke – pregršt verbalne i vizualne domišljatosti, genijalni tajming za slapstick, prstohvat galske sofisticiranosti – i dobili toplo i neodoljivo jelo. David Ansen iz 'Newsweeka' rekao je da je film puno manje predvidljiv od svih silnih metafora na hranu kojim će ga kritičari probati ukrasiti pa je svoje dojmove sveo u jednostavno: 'mljac!'.
 
Spomenimo još da su se Pixarovci jako potrudili da animirana hrana djeluje jednako svježe i slasno kao i prava pa su novim programima dodatno unaprijedili tehnologiju kojom su oživljavali kožu likova u 'Izbaviteljima', čime je hrana dobila 'organskiji' izgled i teksturu. Konzultiravši specijalce iz SAD-a i Francuske, studio je svojim animatorima organizirao i pohađanje kulinarskih škola i tečajeva kako bi razumjeli način na koji funcionira komercijalna kuhinja.
 
A 'ratatouille' iz originalnog naslova osim igre riječima označava i tradicionalni provansalski specijalitet od kuhanoga povrća koje se obično poslužuje kao glavno jelo, a može funkcionirati i kao prilog. Ključni sastojak su rajčice, a u njemu možete naći i češnjak, luk, tikvice, patlidžan, crvenu papriku i nešto začina. Pa ako vam ne bude dosta hrane na filmu, a štakor Remy vas nadahne da se i sami okušate u kulinarskim vratolomijama, evo prijedloga za vegetarijanski ručak. A ako ručak ne uspije, razveselite štakore iz vašega podruma, oni nisu toliko izbirljivi. Bon apetit!
 

LC komentar:

-ocjena 7/10 crtic je dobio brojne nagrade, za pogledati

film filmoteka animirani film pixar crtic Brad Bird
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati