Filmoteka: Persepolis

Filmoteka: Persepolis

3.11.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala:Persepolis
 
Režija:Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
 
Scenarij:Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud 

Glasovi:Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes
 
kratki sadržaj
Autobiografski animirani film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na Zapadu - diktature i emigracija, pobuna i rock'n'roll.
 
Marjane (Chiara Mastroianni) je bistra djevojčica koja živi u Iranu za vrijeme Šahovog apsulutizma i sanja o tome da postane proročica. Njena obitelj dijeli napredne nazore i bori se za promjene i demokraciju. Nakon Islamske revolucije, monarhističku diktaturu zamijenjuje islamistička vlast koja progoni i članove njezine obitelji.
 
Marjane odrasta kao buntovno dijete i sluša zabranjenu zapadnjačku glazbu, a njena voljena baka (Danielle Darrieux) je uči poštenju. Kada počne okrutni iransko-irački rat, roditelji šalju Marjane na studij u Beč. Ispočetka se kao strankinja ne može prilagoditi okolini, ali ubrzo se počinje družiti s lokalnim alternativcima. Nakon jedne nesretne ljubavi pada u depresiju, a uskoro se nađe na ulici i razboli. Vraća se u Iran gdje shvaća da još uvijek vlada represivni režim, no prkosna Marjane neće se tako lako prilagoditi na takav način življenja.
 
Ovaj crno-bijeli crtić postigao je veliki uspjeh u Europi i u svijetu, a dirljiva i duhovita priča o odrastanju djevojčice u islamističkom Iranu rađena je s velikom iskrenošću i poznavanjem teme. Razlog tome je što je priča autobiografska, surežiserka filma je Marjana Satrapi, koja je s Vincentom Paronnaudom režirala film prema vlastitom stripu. Kritičari nisu štedjeli na pohvalama, a zanimljivo je da su američki kritičari film uspoređivali s 'Juhu-hu', navodeći kako, baš kako i taj holivudski hit, i 'Persepolis' pokazuje što sve animirani film može. Rick Groen navodi kako je film 'moderan poput današnjih naslovnica i klasičan poput drevnih mitova', a Ty Burr ističe posebnosti ovog filma kao što su 'ženski senzibilitet i smisao za humor'. Nick Pinkerton ukratko ocjenjuje da film odlično prenosi 'introspektivni, senzibilni i realistični strip na film'.
 
'Persepolis' je osvojio nagradu žirija na Cannesu i u Rotterdamu, a nominiran je za Oscara i Europske filmske nagrade. Pohod po festivalima nisu omeli ni pritisci sadašnjeg iranskog režima, pa je film uspješno prikazan i na posljednjem Animafestu. U američkoj verziji u sinkronizaciji su sudjelovali i Sean Penn i Iggy Pop, a i u originalnoj i u američkoj verziji glas je posudila i legendarna Catherine Deneuve. Marjane trenutno živi u Parizu i radi kao ilustratorica i autorica dječjih knjiga, a napravila je i nastavak svog stripa,'Persepolis 2' koji govori o njenim zrelim danima. 
 

LC komentar:

-ocjena 8/10 jedan odlican, zabavan i inteligentan crtic- svakako za pogledati

film filmoteka animirani film crtic Marjane Satrapi
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati