Filmoteka: Mary and Max (Mary i Max)

Filmoteka: Mary and Max (Mary i Max)

8.7.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Mary and Max 

Režija: Adam Elliot
 
Scenarij: Adam Elliot 
 
Animacija: Darren Burgess, Tony Lawrence, John Lewis, Jason Lynch, Craig Ross, Dik Jarman

Uloge: Toni Colette, Philip Seymour Hoffman, Barry Humphries, Eric Bana, Bethany Whitmore, Renée Geyer, Ian Meldrum, John Flaus, Julie Forsyth

kratki sadržaj 
“Mary i Max” je jednostavna priča o prijateljstvu nastalom kroz dopisivanje dvoje veoma različitih ljudi: Mary Dinkle, debeljuškaste usamljene osmogodišnje djevojčice iz predgrađa Melbournea, i Maxa Horovitza, 44-godišnjeg iznimno pretilog Židova s Aspergerovim sindromom koji živi u kaotičnom New Yorku. Prijateljstvo Mary i Maxa održalo se 20 godina na dva različita kontinenta, daleko dulje od prosječnih ljudskih uspona i padova. “Mary i Max” nevin je ali ne i naivan film koji istražuje teme poput prijateljstva, autizma, prepariranja, psihijatrije, alkoholizma, mjesta odakle dolaze djeca, pretilosti, kleptomanije, seksualnih razlika, povjerenja, parenja pasa, vjerskih razlika, agorafobije i još mnogo mnogo toga.

Adam Elliot
Oskarovac Adam Benjamin Elliot poznati je nezavisni animator. Ispitujući vlastite umjetničke sposobnosti, proveo je pet godina učeći o različitim formama umjetnosti od fotografije i skulpture do keramike. Završivši studij na Viktorijanskom umjetničkom koledžu 1996. napravio je prvi dio svoje animirane trilogije u glini (claymation) pod nazivom “Uncle”, koji je inspiriran vlastitom obitelji. Film je polučio golem uspjeh u Australiji. Slijedili su “Cousin” and “Brother”, a 2003. je nastao  “Harvie Krumpet”. Svi su ti filmovi zajedno sudjelovali na više od 500 festivala diljem svijeta i među sobom podijelili više od stotinu nagrada, među kojima su posebna priznanja žirija, Fipresci, nagrada publike u Annecyju 2003, te Oscar za najbolji kratki film 2004. za gorku biografiju emigranta Harviea. Adam Elliot strastveni je promatrač ljudi. Njegovi su filmovi vrlo osobni i temelje se na detaljnoj analizi ljudi koji ga okružuju.

 

LC komentar:

-ocjena 8/10 super crtic, tako jedostavan a pun topline, definitivno ga vrijedi pogledati

film filmoteka animirani film crtic prijateljstvo Adam Elliot
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati