Filmoteka: Hodejegerne / Headhunters / Lovci na glave (2011)

Filmoteka: Hodejegerne /  Headhunters / Lovci na glave (2011)

8.8.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Headhunters’– ‘Lovci na glave’ je popularni kriminalistički roman Jo Nesbøa, najpoznatijeg norveškog pisca krimića prema čijoj priči je i snimljen ovaj vrhunski norveški film. ‘Headhunters’ je već svojim prvim prikazivanjem oduševio publiku, ali i kritičare diljem svijeta, a radnja ovog filma sigurno će pridobiti i zadovoljiti probirljivu hrvatsku publiku.  Poznat po svojim odličnim zapletima, ali i vrhunski razrađenim pričama, Nesbø je dokazao da je Headhunters samo nastavak njegovih uspješnih djela, zapleta koji gledatelja u svakom djelu filma ostavljaju bez daha. Iako junak filma nije njegov ‘najdraži’ lik – detektiv Harry Holle, Nesbø je pronašao dovoljno kvalitetnu inspriraciju da stvori vrhunsku knjigu koja je zatim u režiji Nesbøova sunarodnjaka Mortena Tylduma  prema mnogima, i publici i kritici, dobila još bolju filmsku ekranizaciju.

Glavni je lik filma Roger Brown (Aksel Hennie), najuspješniji norveški agent za zapošljavanje, “lovac na glave”, oženjen lijepom vlasnicom galerije Dianom Brown (Synnøve Macody Lund). No, zbog stila života iznad svojih mogućnosti bavi se krađom umjetnina. Na otvorenju galerije njegova ga žena upoznaje s Clasom Greveom (Nikolaj Coster-Waldau) koji nije samo idealna osoba za ‘posao’ za koji Roger upravo regrutira kandidata već je također i vlasnik Rubensovog djela ‘Lov na veprove u Kaledoniji’, jedne od najtraženijih slika na tržištu umjetnosti . Roger tako nalazi svoju priliku da postane financijski neovisan i započinje planiranje svoje, do sada najveće, pljačke. No, vrlo brzo ulijeće u nevolje i ovog puta nisu financijski problemi ti koji će ga pokoriti i ugroziti njegov status, brak, a na koncu i život.

Izvor

 

Recenzija

 

Žanr Akcija, Kriminalistički, Triler
Godina 2011
Redatelj Morten Tyldum
Glavne uloge Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund
 

 


LC komentar:

Apsolutno jedan od boljih trilera i krimića. Vrlo kvalitetan, brutalan i iznimno napet i brz. Rijetkost u kinematografiji. Ovaj norveški film se svakako isplati pogledati

lovci na glave akcijski film triler norveški film film filmoteka recenzija krimić
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati