Filmoteka: Hævnen / In A Better World / U boljem svijetu (2010)

Filmoteka: Hævnen / In A Better World / U boljem svijetu (2010)

23.5.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Danska drama koja je dobila Oscara za strani film, priča o obiteljima uvučenim u svijet sukoba i teških odluka.

Anton je liječnik koji privremeno napušta svoj idilični danski gradić i odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. U ta dva potpuno različita svijeta on i njegova obitelj suočeni su s konfliktima koji dovode do preteških odluka koje moraju donijeti.

Anton i njegova žena Marianne imaju dva sina i pred razvodom su. Njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi, a u obranu mu priskače novi dječak u školi, Cristian. Cristianova je majka nedavno umrla i dječak je vidno uznemiren. Eliasa će uvući u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama...

Susanne Bier je jedna od najvažnijih danskih redateljica. Njezin (za Oscara nominirani) film 'Nakon vjenčanja' (2006.) i film 'Izgubljeno u nepovrat' bili su pravi domaći hitovi. Njen dugi igrani filmski debi, švedsko-danski 'Freud napušta kuću' iz 1990. dobio je međunarodne hvalospjeve, kao i dansko-švedsko-portuglaski 'Obiteljska posla' iz 1993.

Reputaciju učvršćuje i svojim sljedećim filmovima 'Kao da nije bilo nikada prije' te 'Ljubav na prvi pogled'. U Švedskoj režira 'Jednom u životu' iz 2000. te potom i dva hita: Dogma film 'Otvorena srca' koji osvaja posebno priznanje na Toronto film festivalu te 'Braću' iz 2004. - dobitnika nagrade publike na Sundanceu. 

Kritičari su ovaj film proglasili 'snažnim, intenzivnim i pametnim filmom kojeg ne smijete propustiti', te 'savršeno funkcionalnom dramom sa sjajnim ulogama, divnim slikama, dirljivom glazbom, i više nego jednim razlogom za Oscara'.

Naslov originala: Hævnen / In A Better World Žanr: drama, psihološki Trajanje: 119' Godina izdanja: 2010. Zemlja: Danska Izdavač/Distributer: Det Danske Filminstitut Linkovi:

službene stranice, Imdb

Uloge: Mikael Persbrandt, Wil Johnson, William Jøhnk Nielsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm Režija: Susanne Bier Scenario: Anders Thomas Jensen Producent/i: Sisse Graum Jørgensen
 
 
Filmski.net
 

LC komentar:

Pravi, moćni film koji na vrlo plemenit, pronicljiv, a opet vrlo jednostavan način prikazuje više razina i vrsta nasilja, te kako ono utječe na ljude. Film ima onu pravu kvalitetnu, rijetko viđenu dubinu, a likovi i njihove sudbine se zavlače pod kožu. Filmovi slične tematike i dužine imaju većino tendenciju biti naporni, što nije ni približno u ovom slučaju. Gluma izvrsna, tema vrhunski obrađena, kamera i fotografija besprijekorne. Glazba filma, pa čak i zujanje muha koje sigurno nije bilo planirano u nekim kadrovima, pridaju posebnoj lakoći gledanja filma. Ovoj danski film je apsolutno zaslužio Oscara za najbolji film koji nije s engleskog govornog područja za 2010. Apsolutna preporuka. Jedan od boljih filmova u zadnje vrijeme.

film filmoteka recenzija danski film drama in a better world
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati