Filmoteka: From Hell / Iz pakla (2001)

Filmoteka: From Hell / Iz pakla (2001)

16.12.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Film je snimljen prema istinitim događajima koji su 1888. šokirali London i nikad nisu do kraja rasvijetljeni, te su u 20. stoljeću potaknuli mnoge redatelje da o toj temi naprave filmove. Braća Albert i Alan Hughes (Menace II Society, Dead Presidents) ekranizirali su popularni strip Alana Moorea i Eddieja Campbella o Jacku Trbosjeku, te se time priklonili verziji prema kojoj su u ubojstva bili umiješani ugledni pripadnici britanskog društva. Turobnu atmosferu viktorijanskog Londona dočarale su kulise, izvrsna fotografija Petera Deminga i grad Prag.

Pet prijateljica, prostitutki, zajednički pokušava skupiti novac za zaštitu, koji od njih traže članovi Nicholsove bande. Njihova šesta prijateljica, Ann Crook (J. Page) pronašla je bogatog ljubavnika i s njim ima dijete. Jednoga dana Ann nestane, a tajanstveni ubojica počinje, na posebno okrutan način, ubijati ostale pripadnice toga društva. Istragu vode inspektor Fred Abberline (J. Depp) i narednik Peter Godley (R. Coltrane), a budući da je očito da ubojica dobro poznaje ljudsku anatomiju, stručne savjete traže od poznatog kirurga - sir Williama Gulla (I. Holm).

Inspektor Abberline, uživalac opijuma, absinta i laudanuma, u svojim vizijama vidi žrtve i način ubojstva, ali ne i ubojicu. Kad mu jedna od prostitutki, lijepa Irkinja Mary Kelly (H. Graham), počne pomagati u istrazi, među njima se rađa naklonost. Abberline, koji zna da bi Mary trebala biti peta, posljednja žrtva, učinit će sve da spriječi ubojicu...

Glumačku ekipu predvode američki glumci Johnny Depp i Heather Graham, no u filmu glume i mnogi britanski glumci koji su našim gledateljima poznati iz filmova i TV serija.

 

From Hell (2001.)

20th Century Fox

121' krimi, horor, triler

Režija:           Albert Hughes, Allen Hughes

Uloge: Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane, Jason Flemyng

Scenario:        Terry Hayes, Rafael Yglesias

Producent/i:   Amy Robinson, Don Murphy, Albert Hughes

Zemlja:          SAD/Velika Britanija/Češka

Linkovi: imdb

 


LC komentar:

Iako nije remek djelo, nije loš film. Ovdje se radi o jednoj od teorija tko je u biti bio Jack Trbosjek, a prevladava teorija kraljevske urote, stoga je kao fikcija / teorija zavjere u biti zabavan film.

johnny depp jack trbosjek povijest london the riper film filmoteka recenzija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati