Filmoteka: Duel (Dvoboj)

Filmoteka: Duel (Dvoboj)

29.7.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala:Duel
 
Režija:Steven Spielberg
 
Scenarij:Richard Matheson
 
Uloge:Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frizzell, Gene Dynarski, Lucille Benson, Tim Herbert, Charles Seel, Shirley O'Hara, Alexander Lockwood
 
kratki sadržaj
U jednom od prvih značajnijih ostvarenja Stevena Spielberga glavni je zlikovac zastrašujućikamion u potjeri za nesretnim trgovcem u automobilu.
 
Prije nego što je zaradio gomilu love i stekao reputaciju koju nosi danas Steven Spielberg je snimio možda ne komercijalni hit, ali svakako film koji se gotovo sa ničim ne može usporediti sa onim što radi danas. Koliko je to dobro ili loše procijenite sami.

Jednu od, kažu kritičari, najupečatljivijih uloga dugogodišnje karijere ostvario je nedavno preminuli Dennis Weaver. On je David Mann, trgovački putnik kojeg upoznajemo na početku još jednog dana na cesti. Nakon svađe sa ženom odlazi na važan sastanak putujući jednom od mnogih nepreglednih cesti Californije.

Prolazi pokraj starog, tromog kamiona cisterne od 40 tona koji ga nedugo zatim pretiče. Našavši se u oblaku njegovog dima David uzvraća i tako nekoliko puta sve dok ne uvidi da je vrag odnio šalu i da ga misteriozni kamiondžija proganja. Ispostavlja se da je čovjek iza volana odlučio otjerati sve paranoičnijeg Davida u smrt.

Snimljen u samo dva tjedna za potrebe televizije Spielbergov napeti road film podsjeća na slična ostvarenja poput kultnog 'Hitchera' ili pak 'Road Gamesa' no razlikuje se po tome što je ovdje glavni negativac kamion, a ne vozač kojeg uopće ne vidimo.
 

LC komentar:

-ocjena 7/10 zanimljivo sta se sve moze uraditi samo ako se ima ideju - film ima kultni status - steta da nije isao u drugom smjeru

film filmoteka duel kamion Steven Spielberg akcija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati