Filmoteka: Dog Day Afternoon (Pasje poslijepodne)

Filmoteka: Dog Day Afternoon (Pasje poslijepodne)

30.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Dog Day Afternoon (1975.)

Režija: Sidney Lumet
 
Scenario:Frank Pierson 
 
Uloge:Al Pacino, Charles Durning, Chris Sarandon, Sully Boyar, Penny Allen, James Broderick, Chris Sarandon, William Bogert

kratki sadržaj
Al Pacino je očajnik koji se odlučuje na pljačku banke kako bi financirao operaciju promjene spola svog homoseksualnom partneru.
 
Ukoliko ste uspjeli pronaći dozu originalnosti u filmovima poput 'Mad Cityja', 'Negotiatora' i sličnih zasigurno niste pogledali 'Pasje poslijepodne', klasik snimljen prema istinitom događaju koji je poslužio kao uzor brojnim klonovima koji će uslijediti. Riječ je o istinitoj priči, pljačci banke koja se dogodila u Brooklynu 1972. godine.

Pravi John Wojtowicz ovdje je zamjenjen Sonnyjem Wortzikom (Al Pacinom), čovjekom kojem očajnički treba novac te je, uz pomoć dvojice kolega, smislio pljačku banke koja je trebala trajati samo 10 minuta da bi se protegnula na 12 sati.

Sonny i njegov prijatelj Sal (John Cazale) upaki su u banku nastojeći održati situaciju pod kontrolom no, iako su spriječili poziv policiji unutar banke, dečke u plavom pozvao je čovjek sa druge strane ulice vidjevši što se događa. U rekordnom roku banka je bila opkoljena, a nije pomogao ni bijeg trećeg suučesnika, što je označilo početak dugotrajnih pregovora.

Za nadasve uvjerljiv portret čovjeka na rubu koji nastoji kontrolirati situaciju koja mu izmiče kontroli Al Pacino je nominiran za Oscara no nije se mogao nositi sa Jackom Nicholsonom koji je briljirao u 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda'. Usprkos tome Al Pacino je, slaže se većina kritičara, savršeno prikazao čovjeka na rubu, working class heroja u sve samo ne optimističnim vremenima u Americi.
 

LC komentar:

ocjena 6/10 film je malo pregayilo vrijeme, al pacino odlican

film filmoteka lopovi banka Sidney Lumet
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati