Filmoteka: Before I Go to Sleep / Prije nego što zaspim (2014)

Filmoteka: Before I Go to Sleep / Prije nego što zaspim (2014)

5.1.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Prije nego što zaspim je triler koji se temelji na svjetskom bestseleru o ženi koja se svako jutro budi bez sjećanja što je posljedica traumatične nesreće iz prošlosti. Jedno jutro sve se mijenja i počinju joj navirati neke zastrašujuće slike zbog kojih počne sumnjati u sve oko sebe…

Što čini osobu? Jesmo li samo zbroj uspomena? Što postanemo ako nam uzmu sjećanja? Ta pitanja su intrigirala autora Stevea J. Watsona dok je tražio materijal za svoj debitantski roman. Pohađao je kolegij pisanja na akademiji za kreativno pisanje Faber & Faber u Londonu u siječnju 2009. i pretraživao smrtovnice u novinama u potrazi za idejama za svoje likove.

“Jedna od smrtovnica na koju sam naišao bila je čovjeka po imenu Henry Molaison”, otkriva Watson. “Većinu svog odraslog života bio je poznat kao pacijent HM. Imao je tešku amneziju nastalu operacijom koja ga je trebala izliječiti od epilepsije. Kada je imao 26 godina odstranili su mu određene dijelove mozga za koje su mislili da uzrokuju epilepsiju, no nisu znali da su ti isti dijelovi mozga zaslužni za stvaranje novih sjećanja. Umro je u 86. godini života.”

To je inspiriralo početak knjige, a sada i početak filma i ideju o ženi koja gleda svoj odraz u ogledalu i vidi neku drugu osobu od one koju je očekivala.

Watsonov roman Prije nego što zaspim prodaje se u više od 30 zemalja. Nalazi se na broju sedam američke liste bestselera, što je najviša pozicija na kojoj se našao debitantski roman nekog britanskog autora još od uspjeha J. K. Rowling.

Nagrađivani britanski redatelj Rowan Joffé je prema ovom romanu snimio istoimeni film za kompaniju „Scott Free London“ Ridleyja Scotta. Film je koproducirala i financirala kompanija Millennium Films iz Los Angelesa.

Oskarom ovjenčana glumica Nicole Kidman glumi Christine, ženu koja se iz dana u dan budi i ne sjeća se ničega, sve do jednom kada joj počnu navirati zastrašujuće slike zbog kojih počne sumnjati u sve oko sebe.

Dvostruki oskarovac Colin Firth glumi Bena, njezinog supruga kojeg ona više ne poznaje. Hvaljeni britanski glumac Mark Strong je u ulozi Dr. Nascha, čovjeka koji joj možda može pomoći.

“Ova priča je odlična jer niste sigurni gledate li film o ženi koja, uslijed ozlijede mozga, pogrešno tumači svijet oko sebe i vjeruje da je žrtva urote ili je triler u kojem osobu s amnezijom ljudi oko nje iskorištavaju za neke svoje zlokobne ciljeve i na njoj je da brzo shvati tko, kako i zašto ili će se naći u velikoj opasnosti.“

Film se bavi univerzalnim temama identiteta, ljubavi i gubitka, te se s njima hvata u koštac u formatu trilera.

“Žena se budi ali ne prepoznaje muškarca koji pored nje leži“, kaže producentica Liza Marshall. „U žurbi kupi svoje stvari te se pogleda u ogledalo i vidi 40-godišnju ženu. Ona misli da ima 27, ali u stvari ima 40 godina. Pogleda na zid koji je prekriven porukama sadržaja „ovo je tvoj muž“. Muškarac se budi i kaže: „Ja sam tvoj muž“. Sve se to događa na prvoj stranici knjige tj. prve dvije stranice scenarija i već tada je gotovo – navukli ste se i morate saznati što će se događati u nastavku.

 

 ULOGE: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong

 

IMDB

 

 


LC komentar:

Već viđen triler, nije loš, ali ipak predvidljiv. Gluma nije pretjerano uvjerljiva. Dinamičan je i vrijeme brzo proleti. Može se pogledati.

before i go to sleep film filmoteka triler američki film nicole kidman colin firth
Kako do posla za vrijeme covid-19? Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati