Festivalske Direkcija službeno najavila početak 64. Pula film festivala

Festivalske Direkcija službeno najavila početak 64. Pula film festivala

15.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

170 filmova, 88 premijera, 20 lokacija, 15 filmskih programa - brojke su to koje odlikuju ovogodišnje bogato izdanje 64. Pulskog filmskog festivala čije se svečano otvorenje s nestrpljenjem očekuje.  

Ravnateljica Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković najavili su novosti 64. izdanja Festivala. Restović je istaknula novu mobilnu aplikaciju Pula Film Festival putem koje gledatelji mogu u svakom trenutku biti informirani o brojnim festivalskim događanjima, kupiti ulaznice, glasati za najbolji film i time sudjelovati u nagradnoj igri. „S obzirom na to da je publika najveća filmska zvijezda Festivala, večeras će ih i u Areni dočekati iznenađenje. Moći će proći kroz kutiju te će se njihova zrnata slika pojaviti na filmskom platnu“, najavila je Restović.

Svečano otvaranje započinje na Crvenom tepihu, ispred pulske Arene, u 20 i 30 sati kojim će prošetati gosti festivala, filmske ekipe, visoki uzvanici i direkcija Festivala. Program na Crvenom tepihu vodit će Jelena Vitasović i Davor Garić. Zatim će uslijediti program svečanog otvaranja u Areni u 21 i 30 sati čiji će voditelji biti Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a službeno će ga otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Čast da filmski otvori 64. Pulski filmski festival pripala je filmu Lavina redatelja Stanislava Tomića.

64. Pula predstavit će dosad najveći Hrvatski program sa šesnaest dugometražnih igranih filmova, od čega se polovica prikazuje premijerno. Zanimljivo je da je polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra, HAVC-a, što svjedoči o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim potporama.

Zlatko Vidačković u potrazi za filmovima obišao je filmske festivale u Berlinu, Rimu, Jeruzalemu, Sarajevu što je rezultiralo dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule, koji čini 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova.Velika je programska novost da se u natjecateljskom programu Kratka Pula, po uzoru na Cannes nalaze i dramske serije s obzirom na to da su svojom kvalitetom dosegnule film“, rekao je Vidačković. Tu su i dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova,…

I ove godine Festival vrvi bogatim popratnim programima koji čine izložbe, koncerti, radionice, Pula food festival koncept, kao i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja profesionalaca iz audiovizualne industrije.

Najdugovječniji i najveći nacionalni filmski festival ima još jednu jedinstvenost, a to je najveće festivalsko platno u Hrvatskoj pred koje će od 15. do 22. srpnja u Areni preko 10 tisuća ljudi u isto vrijeme uživati u festivalskim premijerama pod zvijezdama.

pula film festival film pff
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati